Osby kommuns logotyp

Utskrift från osbyturism.se

 1. Upplev Osby

  Informationsmaterial för turister finns på Osby kommuns kontaktcenter, Västra Storgatan 35. Här kan du få några av de vanligaste broschyrerna och en del datautskrifter, t. ex. kartor på våra vandrings- och paddlingsleder. Öppettider: måndag - torsdag kl. 08:00-16:30 och fredag kl. 08:00-16:00. Du är även välkommen att maila eller ringa. Kontaktuppgifterna hittar du längst ner på denna sida.

 2. Lekoseum - ett leksaksmuseum för hela familjen

  Välkomna till välkända och uppskattade Lekoseum som ligger mitt i Osby centrum. Hit hittar du enkelt, antingen du kommer med bil eller med tåg. Leksaksmuset ligger bekvämt intill stationen.

  På Lekoseum finns det massor av barnaktiviteter - som är lika roliga för liten som stor. Och så härliga leksaker förstås - både att leka med och minnas tillbaka till.

  Mer information om Lekoseumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 3. Svarta Bergen - unikt utemuseum och magnifikt stenbrott

  I detta arbetslivsmuseum står en ovanlig vulkanbergart i centrum, den världsberömda svarta diabasen. I det 90 m djupa och 900 m långa, vattenfyllda stenbrottet kan du hyra flotte och glida längs de kanjonlika väggarna.

  Förutom imponerande gamla kranar och arbetsredskap hittar du också diabaskonstverk av välkända konstnärer. Svarta Bergen bjuder på en fantastisk upplevelse för både liten och stor.

  Mer information om Svarta Bergenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 4. Sliperiet Gylsboda - samtidskonst i historisk byggnad

  2018 invigdes ett nytt kulturcentrum, Sliperiet Gylsboda. Den unika, varsamt renoverade byggnaden från tidigt 1900-tal har sitt ursprung i diabasbrytningens glansdagar. Här får du uppleva konst i olika uttrycksformer och delta i kurser i konsthantverk. Foton visar gamla tiders diabasbrytning och gamla verktyg har bevarats. Du kan även titta på en fascinerande samling av vackra mineraler och fossiler. Denna samling omfattar mer än 4000 utställningsexemplar!

  Mer information om Sliperiet Gylsbodalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 5. Woodland Fishing - fiskeguidning

  Letar du efter storgäddan? Nu kan du slippa det. Här i Osby hittar du Mikael Ekstrand, en mycket erfaren fiskeguide, som fångade sin första gädda redan i sjuårsåldern. Han tar dig till avlägsna knappt kända skogssjöar med mycket lågt fisketryck. Mikaels specialitet är kajakfiske på gädda. Kajakfiske öppnar oanade möjligheter att nå otillgängliga grunda vikar i vildmarken. Här kommer du att mångdubbla dina chansar att få en rejält stor gammelgädda - en oförglömlig fiskeupplevelse. Naturligtvis kan du också fiska i grupp från en vanlig båt. Mikael vet var storgäddan brukar stå för att ge dig en unik fiskeupplevelse.

  Mer information om Woodland Fishinglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 6. Vallmo, natur, allemansrätt

  Allemansrätten

  Tack vare allemansrätten har alla tillgång till naturen. Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller plockar bär i skogen. Tillsammans är det vårt gemensamma ansvar att använda denna gamla sedvana med omtanke.

  Allemansrätten innebär att den som rör sig i skog och mark är skyldig att ta hänsyn till sin omgivning. Till växt- och djurliv lika väl som till markägare och andra människor i närheten. Därför är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter som ingår i allemansrätten.

  Mer information om allemansrättenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tripadvisors logotyp
Airbnb logotyp
Booking.com logotyp
Logo Stugsommar

Briogatan 1
283 80 Osby

Telefon: 0479-52 85 10
Mobil: 0709-31 81 08

www.osbyturism.se
turism@osby.se

Org.nr: 212000-0902
Bankgiro: 281-6809