Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Till dig som funderar på studier och yrkesval

Vår studie- och yrkesvägledare vänder sig till dig som är folkbokförd i Osby kommun. Med ett samtal kan du få ökad kunskap om vilka alternativ som finns gällande studier, antagnings- och behörighetsregler, yrkesval och arbetsmarknad. Det är dina intressen och framtidsplaner som är i fokus och du är själv aktiv i din framtidsplanering. För att göra din studietid så meningsfull som möjligt upprättas en studieplan som anpassas efter dina önskemål, förutsättningar och valmöjligheter.

Vår studie- och yrkesvägledare svarar på frågor som handlar om:

 • kartläggning av dina utbildningar
 • val av yrke eller byte av yrke
 • validering och prövning
 • antagnings- och behörighetsregler
 • information om yrken och arbetsmarknad
 • planering av dina studier

Tillsammans gör du och vägledaren upp en studieplan och sätter upp realistiska mål.

Innan du träffar studie- och yrkesvägledaren är det bra om du förbereder dig genom att ta fram dina tidigare betyg. Fundera också på vad du har för frågor och skriv gärna ner dessa. Läs gärna på om kursen eller utbildningen du är intresserad av. Om du har ofullständiga grundskolebetyg eller gymnasiebetyg hjälper studie- och yrkesvägledaren dig att studieplanera mot en examen.

Kontakta studie- och yrkesvägledaren

Telefon

Telefonen bemannas av studie- och yrkesvägledaren vardagar mellan 08:00 — 16:30. Lunchstängt mellan 12:00 — 12:30. Svarar studie- och yrkesvägledaren inte i telefon när du ringer pågår det samtal eller möte. Då kan det vara lättast att nå studie- och yrkesvägledaren via mejl eller att ringa igen lite senare.

Telefonnummer: 0479-52 85 33

E-post

Studie- och yrkesvägledaren svarar på mejl vardagar mellan 08:00 — 16:30. Ibland kan det vara högt tryck på drop-in och telefon och då kan det vara lättast att nå studie- och yrkesvägledaren via mejl.

E-post: theresa.keric@osby.se

Drop-in och vägledningssamtal

Drop-in studievägledning

Drop-in till studievägledning är för tillfälligt stängt, ärenden hänvisas istället till e-post och telefon. Det finns viss tillgång till bokade tider, du hittar studie- och yrkesvägledarens kontor vid skolexpeditionen.

Vägledningssamtal

Vid bokning av vägledningssamtal vänligen kontakta studie- och yrkesvägledaren via e-post.

Vad är en studieplan?

En studieplan innehåller de kurser som du planerar att läsa. Vidare står där vilken omfattning, vilken studieform och vad dina delmål och mål är. Studie- och yrkesvägledaren upprättar studieplanen tillsammans med dig. När du upprättat en studieplan tillsammans med studie- och yrkesvägledaren vet du att du valt rätt kurser, rätt nivå och en studieform som förhoppningsvis passar dig.

Studieplanen gör det tydligare för dig i dina studier. Du kan när som helst be om att få ut en ny kopia på din studieplan. Kommunen har en skyldighet att se till att du har en individuell studieplan.

Har du hoppat av gymnasiet och saknar sysselsättning?

Är du mellan 16-20 år, har hoppat av gymnasiet och saknar annan sysselsättning i form av jobb, studier eller praktik? Då är du välkommen att kontakta kommunens ungdomsvägledare.

E-post: erik.pettersson@osby.se

Telefonnummer: 0709-31 82 26

Kommunens aktivitetsansvar

Kontakt

 • Therésa Keric
  Studie- och yrkesvägledare
  theresa.keric@osby.se
  0479-52 85 33

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.