Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Var du kan rösta

Rösta i vallokal på valdagen

Senast den 24 augusti 2022 kommer ditt röstkort att levereras till din folkbokföringsadress. På röstkortet står det vilka val du har rösträtt i och i vilken vallokal du ska rösta. Vallokalerna kommer att vara öppna från klockan 08:00 - 20:00. Ta med ID-handling.

Förtidsrösta i röstningslokal

Om du inte kan eller vill rösta på valdagen finns möjlighet att förtidsrösta. Det går bra att förtidsrösta i hela landet oavsett var du bor. Röstmottagning i röstningslokal börjar den 24 augusti 2022 och pågår fram till valdagen den 11 september.

För att kunna förtidsrösta behöver du kunna visa upp både ID-handling och röstkort. Om du inte har någon ID-handling kan en annan person intyga din identitet – den personen måste visa upp en ID-handling. Har du tappat bort eller glömt ditt röstkort finns möjlighet att skriva ut ett så kallat dubblettröstkort. Prata med röstmottagarna eller ring till kommunens kontaktcenter, så hjälper de dig. På Valmyndighetens hemsida kan du läsa mer om att förtidsrösta.

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller röstningslokalen. Tjänsten kan användas av följande anledningar:

  • sjukdom
  • ålder
  • funktionsnedsättning
  • intagen på häkte eller kriminalvårdsantstalt
  • om du bor eller vistas vid en lantbrevbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren.

Budrösten kan lämnas i en förtidsröstningslokal från och med den 24 augusti till och med valdagen den 11 september. Tänk på att din röst föredragsvis ska lämnas i vallokal om du rösta med bud på valdagen. Ta med ID-handling om du lämnar röster som bud. Här kan du läsa mer om att rösta med bud.

Ambulerande röstmottagning

Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställe får om de begär det lämna sina valsedlar till en ambulerande röstmottagare. Tjänsten ska användas om du inte har möjlighet att använda ett bud för att lämna din röst.

Ambulerande röstmottagning innebär att två röstmottagare kommer till dig och tar emot din förtidsröst. Tänk också på att ha ditt röstkort och din id-handling redo när röstmottagarna kommer till dig.

Det valmaterial som behövs för att du ska kunna rösta tar röstmottagarna med sig. Om du behöver stöd med att göra i ordning din röst kan de ambulerande röstmottagarna hjälpa dig. Vid ambulerande röstmottagning gäller tystnadsplikt precis som vid röstmottagning i röstnings- eller vallokal.

Ambulerande röstmottagare kan bokas från och med den 24 augusti 2022. Det går att boka på vardagar mellan klockan 08:00 - 16:00 samt under valhelgen den 10-11 september mellan klockan 09:00 - 15:00. För god planering önskas bokning med framförhållning.

För bokning av ambulerande röstmottagning, ring Osby kommuns valsamordnare Annemari Salomonsson på telefonnummer: 0479 - 52 82 34

Förtidsröstning i lokal med begränsat tillträde

På kommunens äldreboenden anordnar valnämnden förtidsröstning för de som har svårt att gå till en röstnings- eller vallokal. Röstmottagning i dessa lokaler är framförallt till för de som vistas i dessa lokaler, anhöriga och personal. Var och när du kan rösta i lokal med begränsat tillträde står under rubriken röstningslokaler.

Rösta från utlandet

När det är val kan du rösta på två sätt från utlandet. Du kan brevrösta eller förtidsrösta på ambassader och konsulat. Tänk på att vara ute i god tid om du vet att du kommer att vara utomlands under valperioden.

Information om du röstar från utlandet

Beställ material för brevröstning från utlandet

Har du frågor är du välkommen att kontakta Osby kommuns Kontaktcenter på telefonnummer 0479 - 52 80 00.

En väljare plockar valsedlar från valsedelstället.

Fotograf: Fialotta Bratt, Valmyndigheten