Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Funkar din brandvarnare?

Den 1 december är det Brandvarnardagen – en dag då allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera så att de fungerar.

I en undersökning som Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har genomfört visar att 97 procent av alla hem har en brandvarnare. Däremot säger 35 procent att de aldrig testar den och 53 procent uppger att de gör det mer sällan än varannan månad.

- Svenskarna testar tyvärr sina brandvarnare för sällan. Risken är att många känner en falsk trygghet och den dagen något allvarligt händer så visar det sig att man har glömt en så enkel sak som att byta batterier. Det bästa skyddet är goda rutiner, säger Hans Andersson, brandingenjör och rådgivare på Brandskyddsföreningen.

Så testar du din brandvarnare

Testa din brandvarnare genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut, och då behöver du byta ut det. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.

Testa brandvarnaren:

  • en gång i månaden
  • när du satt upp en ny
  • när du bytt batteri
  • när du varit bortrest en längre tid

När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Ha gärna ett batteri i reserv hemma så att du kan byta direkt när det blir aktuellt.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Man testar brandvarnare

Foto: Brandskyddsföreningen