Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Beslut i Osby kommun med anledning av coronaviruset

Osby kommuns krisledningsgrupp har bland annat beslutat att införa besöksförbud på äldreboenden och LSS-boenden. Förskolor och skolor håller öppet och man följer noggrannt händelseutvecklingen och ansvariga myndigheters rekommendationer.

Ett nytt coronavirus har upptäckts och utbrottet är en pandemi. Sjukdomen som orsakas av viruset heter covid-19. Osby kommun följer händelseutvecklingen och de direktiv som kommer från Folkhälsomyndigheten, som i sin tur informeras av World Health Organization (WHO).

Påverkan på våra verksamheter förändras snabbt. Följ denna länk för att ta del av uppdaterad information om påverkade verksamheter.

Beslut som påverkar dig som invånare

Osby kommuns krisledningsgrupp har måndag den 16 mars tagit följande beslut som påverkar dig som invånare:

Äldreomsorg

  • Från och med tisdag 17 mars införs besöksförbud på kommunens äldreboenden och LSS-boenden. Besök får ske i undantagsfall efter kontakt med enhetschef. Personalen kommer i möjligaste mån arrangera digitala möten för att tillgodose behovet av sociala kontakter.
  • Restaurangerna på Rönnebacken i Osby och Bergfast i Lönsboda stänger för servering av externa besökare och medarbetare från och med 17 mars.
  • Dagverksamhet Gläntan och Ljuspunkten för äldre stängs från och med 17 mars.

Barn och utbildning

  • Öppna förskolan stänger sin verksamhet från och med 18 mars.
  • Eleverna som skulle genomfört PRAO kommande veckor skjuts upp till hösten. Praktik och VFU genomförs som planerat.

Förskolor och skolor i Osby kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendation när det gäller coronaviruset. Det innebär att det är viktigt att var och en med symtom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Vi uppmanar därför medarbetare, barn och elever att vara uppmärksamma på tidiga symtom på eventuell infektion som snuva, hosta eller feber. Vid minsta symtom ska både medarbetare, barn och elever hålla sig hemma.

Elever som är friska ska gå till skolan och barn som är friska kan gå till förskolan. Information till vårdnadshavare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Informationen uppdateras löpande och verksamheterna som håller stängt gör så tills vidare, tills annat anges.

Kultur och fritid

  • De planerade medborgardialogerna kring kultur och fritidsfrågor i Osby och Lönsboda den 23 respektive 24 mars ställs in. Nytt datum kommuniceras senare.

Kontaktvägar

  • Vi avråder dig att besöka kommunens kontaktcenter, kontakta oss gärna via vår växel på telefonnummer 0479-52 80 00.
  • Våra handläggare tar för närvarande inte emot fysiska besök utan hänvisar dig att kontakta oss i ditt ärende via telefon.

Informationen kring hur Osby kommun arbetar med coranivruset finns samlad på sidan www.osby.se/covid19. Sidan uppdateras löpande.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

covid-19