Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Nya regler för restauranger och krogar

Nu vidtas fler åtgärder för att bromsa takten i spridningen av covid-19 i Sverige. Det handlar om krav på skärpt säkerhet i restaurangmiljöer.

Folkhälsomyndigheten har gått ut med nya föreskrifter med avsikt att minska risken för smittspridning på restauranger och caféer. Besökare får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning, stående servering vid barer inte är tillåtet.

Alla restaurang- och caféverksamheter är skyldiga att vidta åtgärder för att säkerställa att besökare kan hålla avstånd till varandra och ingen trängsel uppstår. Följs inte dessa krav får smittskyddsläkaren, efter samråd med kommunen, besluta om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven.

- Det här är en ny situation för oss alla och vi ska göra vårt bästa för att hantera den tillsammans. Varje företag har sina förutsättningar och det går bra att höra av sig till oss för att diskutera fram lämpliga åtgärder för att minska eventuell trängsel, säger Håkan Bergknut, miljö- och byggchef Osby kommun.

Varje servering ska utifrån en riskbedömning ta fram rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning bland besökare. Främst handlar det om att minimera riskerna för att trängsel uppstår.

Riskbedömning och rutiner behöver ses över regelbundet utifrån hur situationen förändras och om nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren.

Är det trångt i lokalen bör avstånden mellan borden glesas ut.

Kontakt

Är du företagare och har frågor kring de nya föreskrifterna är du välkommen att ta kontakt med oss via kontaktcenter 0479-52 80 00.

Läs mer

På livsmedelsverkets hemsida finns mer information samt frågor och svar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.