Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Studiebesök för stora och små på Osbys nya förskola

Onsdagen den 10 juni öppnades dörrarna till den nya förskolan i Osby. Barn och personal från Solklinten och Regnbågen samt politiker var inbjudna för att ta en titt på den nya förskolan Rönnegården, som beräknas vara färdig vid årsskiftet.

Ängsgården, Klintgården, Solklinten och Regnbågen, så heter förskolorna som ska flytta in på den nya förskolan. Under onsdagen den 10 juni blev Solklinten och Regnbågen inbjudna till ett studiebesök, dagen efter var det dags för Ängsgården och Klintgården.

De inbjudna gästerna solade ikapp i sommarvärmen, medan personalen från Skanska bjöd på frukt och saft precis utanför skolbyggnaden. Det första spadtaget på byggnationen togs mars 2019. I oktober förväntas det vara nyckelfärdigt, för att senare kunna invigas början av årsskiftet 2021.

- Detta bygget har gått väldigt smidigt och vi har lyckats hålla oss inom tidsramen. Detta är ett väldigt trevligt projekt att jobba med och vi har involverat förskolorna i arbetet, säger Sebastian Isaksson, från Skanska.

Förskolans koncept lägger fokus på barnens lärande och kreativa lärmiljöer i en lugn och stimulerande miljö.

- Miljön är modern, inspirerande och anpassad för den pedagogiska undervisningen. Förskolorna som flyttar in ska ha gemensamma möten i höst innan inflytt. Syftet är att lära känna varandra och forma den nya arbetsplatsen tillsammans, säger Annika Martinsson, rektor vid Rönnegården.

Byggnaden har två våningar, vid varje våningsplan finns fem stycken avdelningar. På nedre plan kommer de mindre barnen gå och de större på övre plan. Varje barn kommer känna minst en pedagog på sin avdelning.

- Det är viktigt att barnen känner sig trygga och därför har vi valt att det ska finnas minst en person som är tidigare känd för varje barn, säger Annika Martinsson.

Nyfikna politiker, pedagoger och inte minst barn ställde sig i ett långt led för att få en rundtur av bygget som har ljusa ytor, färgglada väggar och jordnära miljöer. Förskolan kommer bland annat bestå av bibliotek, lektorg, ateljé och olika avdelningsrum.

- Det är fantastiskt att de lyckats få fram denna byggnation och miljö på så kort tid. Detta är verkligen ett koncept att bygga vidare på, säger Lars-Anton Ivarsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Utemiljöerna består av två avdelningar per gård och är anpassade efter barnens åldrar och motoriska utmaningar. Blir barnen trötta efter all lek finns möjlighet till utesov.

- Vi är verkligen exalterade över att snart få flytta in i en ny och fräsch lokal. Vi ser väldigt ljust på framtiden, den nya förskolan är fantastisk, säger Annika Martinsson.