Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Osby kommun Årets klättrare 2020 i näringslivsrankingen

Svenskt Näringsliv släpper en årlig ranking som visar var det är mest gynnsamt att starta och driva företag i Sverige. Onsdagen den 23 september avslöjades resultatet som indikerar att Osby kommun klättrat mest i hela Skåne, från plats 248 till 185, denna spurt gör att kommunen kammar hem titeln Årets klättrare 2020.

- Det känns fantastiskt att klättra hela 63 placeringar. Nu har vi stigit två år i rad och jag är oerhört stolt över att kommunen lyckats etablera denna positiva trend tillsammans med näringslivet, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C).

Årets resultat visar att kommunen bland annat förbättrat sig inom kommunpolitikers och tjänstemäns attityder till företagande, service och bemötande samt det sammanfattade omdömet till företagsklimatet i kommunen. Kommunen inledde decenniet med att satsa stenhårt på näringslivet och upprättade målet att nå topp 50 innan mandatperiodens slut.

- Det har skett ett förbättringsarbete de senaste åren, där kommunen har visat ett större intresse för företagen och deras behov. Det har bland annat handlat om att politiker och tjänstemän gjort sig mer tillgängliga för både formella och informella samtal”, säger Carina Centrén, regionchef för Svenskt Näringsliv i Skåne i ett pressmeddelande.

- Även om vi är glada över att vi förbättrat vår placering har vi en lång väg kvar att gå. För tio år sedan låg vi på plats 25, men hamnade sedan i en negativ trend och tappade placeringar. Tillsammans med det lokala näringslivet bestämde vi att topp 50 var en passande målsättning, säger Niklas Larsson (C).

Att förbättra företagsklimatet är ett gemensamt intresse i kommunen. Redan i våras presenterades den första delen av näringslivsrankingen som berättade hur företagen upplever företagsklimatet i kommunen. Mätningen visade att Osby kommun klättrat mest av alla skånska kommuner och att 54 procent av de lokala företagarna haft kontakt med kommunen i syfte att förbättra företagsklimatet.

- Resultatet i denna mätning uppnådde vi genom gemensamt samarbete och samverkan med näringslivet. I början av året bjöd vi in företagare till ett dialogmöte, som handlade om hur företagare, tjänstepersoner och politiker ska samspela och kunna öka förståelsen för varandras förutsättningar. Efter detta möte kunde vi skapa ett underlag som bidrar till förbättringar i företagsklimatet, säger kommundirektör Petra Gummesson.

Effekterna av coronaviruset covid-19 slog hårt mot näringslivet, för att kunna mildra effekterna genomförde kommunen insatser, bland annat ändrade betalningstider och tidsfrister. En tidig julklapp i slutet på mars delades också ut till kommunens anställda. Gåvan var två stycken värdecheckar värda totalt 450 kronor, som kunde användas vid handel hos lokala butiker och företag.

- Början av våren var en svår tid och då la vi in en extra växel för att visa vårt stöd till det lokala näringslivet. Insatserna fick en god effekt, säger vice ordförande i kommunstyrelsen Daniel Landin (S).

Bilar och rönnbärsträd på torget i Osby