Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

De skärpta allmänna råden i Skåne förlängs

Folkhälsomyndigheten har beslutat att förlänga de skärpta allmänna råden för att stoppa den ökade smittspridningen i Skåne län. Råden gäller till och med den 13 december, men kan komma att förlängas.

Den oroväckande snabba spridningen av covid-19 i Skåne visar inga tecken på att avta och läget är nu mycket allvarligt. Därför förlängs de skärpta regionala råden som i första stadiet gällde till den 17 november.

Vad innebär de skärpta råden för dig som vistas i Skåne?

  • Undvik att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel.
    Vissa resor går inte att undvika. Till exempel en resa till arbetet, där man måste vara på plats eller till ett vårdbesök. Hjälp därför till att minska trängseln genom att inte göra onödiga resor i kollektivtrafiken.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt, undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de du bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Undvik också aktiviteter där det inte går att hålla fysiskt avstånd till varandra.

Omfattar även verksamheter

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter, exempelvis affärer och idrottsanläggningar, samt arbetsplatser i Skåne. Alla verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder för att exempelvis minimera antalet besökare vid en och samma tidpunkt. Arbetsgivare uppmanas att bland annat se till att personal kan arbeta hemifrån.

De nya allmänna råden gäller till den 13 december men kan förlängas eller förkortas utifrån utvecklingen av smittspridningen.

Läs mer om de skärpta allmänna råden i Skåne på Folkhälsomyndighetens hemsida. 

Allmänna råden i Skåne län – Folkhälsomyndigheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.