Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Julhälsning från kommundirektören

Ett annorlunda och utmanande år börjar lida mot sitt slut. Trots att omständigheterna har skakat om oss rejält har vi åstadkommit mycket tillsammans under året 2020, och framför allt vi har lärt oss en hel del på vägen...

Pandemin har bland annat lärt oss att vi inte ska underskatta vikten av digitalisering. Nu genomförs politiska sammanträden nästan helt digitalt, gymnasieelever har lektioner på distans, administrativa medarbetare jobbar hemifrån och vänner träffas över digitala after works. Det är såklart inte optimalt alla gånger, men visst är det fantastiskt att vi har en möjlighet att träffas när vi inte kan mötas fysiskt?

Vi har också lärt oss att handlingskraft, snabbt agerande och samarbete är ett framgångskoncept i krishantering. Jag är oerhört stolt över hur väl vi i Osby kommun har mött denna stora utmaning – invånare, näringsliv och kommun tillsammans.

Vi får inte glömma allt vi gjort och åstadkommit utöver pandemin. Här kommer ett axplock av viktiga händelser:

  • Beslutat om en närmare räddningssamverkan med Hässleholm. Vid årsskiftet blir två räddningstjänster en, när vi ingår ett civilrättsligt avtal.
  • Klättrat mest av alla skånska kommuner i Svenskt Näringslivs företagsklimatranking – hela 63 placeringar! Nu kämpar vi vidare, för ännu är vi inte helt nöjda.
  • Öppnat upp portarna för Osby kommun Kompetensa, ett verksamhetscentrum för integration, arbete och kompetensförsörjning.
  • Öppnat två nya förskolor, i Osby och Lönsboda, och ett nytt LSS-boende på Ekelund.
  • Påbörjat arbetet med att bilda en ny förvaltning för arbete och välfärd.
  • Fått utmärkelsen ”Bäst hemtjänst i Skåne” i Socialstyrelsens undersökning där brukarna själva har fått betygsätta sin kommun.

Avslutningsvis vill jag säga tack för att ni fortsätter att göra ert yttersta för att hålla nere smittspridningen i Osby kommun – jag vet vilka uppoffringar det innebär. Trots att julen blir annorlunda i år hoppas jag att ni alla får umgås med era nära och kära på ett eller annat sätt.

Jag önskar er alla en riktigt härlig jul och ett alldeles strålande nytt år!

Petra Gummesson
Kommundirektör

God jul och gott nytt år!