Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Förhoppningen är att tomma hus ska fyllas med liv!

Samhällsbyggnadsförvaltningen på Osby kommun har inlett ett arbete med att kartlägga vilka fastigheter i kommunen som ingen bor i för att se om ägarna till dem kanske är intresserade av att sälja, hyra ut eller rusta upp dem.

Sökningar på Hemnet, Sveriges största hemsida för försäljning av bostäder, visar att svenskarnas sug efter uteplatser och större utrymmen aldrig har varit större än under pandemin. Samtidigt har hemarbete öppnat upp för möjligheten för en del att bo något längre ifrån arbetsplatsen än vad man tidigare kanske tänkt sig.

- Vi har kikat på hur en del andra kommuner har gjort och har sett att de har kunnat få inflyttning till kommunen genom att kartlägga vilka hus som står tomma och visa ägarna att det kan finnas ett intresse för fastigheten, berättar Mathias Karlsson som är chef på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Kommer skicka ut brev

Osby kommun har identifierat drygt 60 fastigheter i kommunen som kommer att få ett brev.

- Men det betyder så klart inte att ägarna är sugna på att sälja dem. Vi kommer att skicka ut brev till fastighetsägarna och berätta att intresset för fastigheter i kommunen är stort just nu och kanske kan det väcka tanken om att sälja eller renovera och hyra ut, säger Mathias Karlsson.

Falkenbergs kommun har tidigare arbetat med en liknande kartläggning och projektledaren har bland annat berättat i tidningen Land om att projektet gett kommunen nya invånare och ökade skatteintäkter.

Vid frågor kontakta mathias.karlsson@osby.se


Bild