Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Teori varvas med praktik - Angeliki läser till lärare med lön

Angeliki Managou är en av fyra studenter i Osby kommun som blivit utvalda till att studera till lärare med lön. Utbildningen innebär att studenterna kombinerar vägen mot en lärarexamen med arbete på en av Osby kommuns grundskolor.

Angeliki Managou läser första året vid grundlärarutbildningen, med inriktning grundskolan årskurs 4-6, på Högskolan Kristianstad. Utbildningen har precis börjat och hon är nöjd med starten.

- Just nu har vi bara haft lite introduktion till utbildningen och hur det är att studera på universitetet, men det känns väldigt bra. Två veckor innan kursstart arbetade jag 100 procent på Killebergsskolan, så det blev lite uppvärmning av utbildningen, säger Angeliki.

Angeliki kommer ursprungligen från Grekland och kom till Sverige år 2013. Hon påbörjade då en masterutbildning i ekonomisk historia vid Lunds Universitet. Hon har velat bli lärare sedan barnsben och började därför kort efter examen att studera till ämneslärare med svenska som andraspråk.

- Jag gillar att möta människor och få dem intresserade av saker, det är utvecklande både för mig själv och andra. När jag arbetade som ämneslärare undervisade jag vuxna, men hade en längtan efter att arbeta med barn, säger Angeliki Managou.

Att studera till lärare med lön innebär att studenterna under en vecka sitter två dagar vid skolbänken, resterande tre dagar arbetar de på grundskolan.

Osby kommun erbjuder totalt fyra platser per år. Två platser är förlagda i årskurs 4-6 och de andra två i årskurs 7-9.

Angeliki undervisar på Killebergsskolan i matematik, svenska, engelska och NO-teknik. Hon fick reda på att utbildningen existerade för två år sedan och när hon ansökte i början av året och fick höra att hon blivit antagen blev hon jätteglad.

- Jag blev glad men förvånad eftersom det endast var två platser som erbjöds. Nu är man ju nervös inför alla nya saker som ska komma, träffa nya kurskamrater, lärare, elever och föräldrar.

Under utbildningens gång önskar hon lära sig konkreta saker, så som bedömning i olika ämnen, ledarskap i klassrummet, hur man bemöter elever och etablerar en kontakt med föräldrarna. Angeliki är förväntansfull över att kunna använda de teoretiska sakerna hon lär sig i undervisningen.

Vad skulle du vilja säga till dem som funderar på att ansöka?
- Att bara våga göra det. Det är en unik möjlighet att samtidigt arbeta med det man studerar till.

Så funkar det att studera till lärare med lön

Du studerar två dagar på högskolan och undervisar tre dagar som lärare på skolan du blivit placerad vid. Om du läser till grundskollärare årskurs 4-6 kan du börja arbeta direkt, men om du läser årskurs 7-9 börjar du med att studera ett år.

Under din studietid är du knuten till Osby kommun och anställningsavtal skrivs varje år, under förutsättning att du klarar dina studier vid högskolan Kristianstad. Lönen ligger på 18 000 kronor i månaden före skatt och du kan även ansöka om studiestöd från CSN.

Angeliki Monagau står mot en vit vägg och ler in mot kameran

Angeliki Managou kombinerar studier på Högskolan Kristianstad med arbete på Killebergsskolan.