Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Nu söker vi fler prao-platser till våra grundskoleelever

Värdefulla erfarenheter från arbetslivet, upplevelser för livet och kanske en bättre uppfattning om vad man vill arbeta med i framtiden. Prao i grundskolan ger eleverna mycket men även du som företagare och arbetsgivare vinner på att ta emot en prao-elev.

Sedan 2018 ska alla elever i årskurs åtta och nio erbjudas tio dagars prao och det är kommunen som ansvarar för att eleverna kommer ut i arbetslivet.

- Inom kommunen pågår ett arbete med att utveckla mottagandet av prao-elever. Det gör vi genom att eleven får prova på många olika yrken inom den kommunala verksamheten under samma prao-period. Vi vet dock att många elever vill praoa i näringslivet och få värdefull arbetslivserfarenhet hos våra företagare, berättar Eva Andersson som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

För att förenkla för företagare och arbetsgivare som funderar på att ta emot prao-elever finns nu portalen samverka.nu. I denna portal söker eleverna prao-platser och arbetsgivarna lägger upp de platser som kan erbjudas.

Rusta ungdomarna för framtiden

- Fördelarna med att ta emot en prao-elev som arbetsgivare är en möjlighet att visa upp sin verksamhet och skapa intresse hos ungdomarna för den bransch man verkar inom. Det är också en möjlighet att sprida kunskapen om sitt företag till en ung person och den personens nätverk, förklarar Peter Nord som är studie- och yrkesvägledare i Osby kommun. Han tillägger också att det handlar om att göra samhällsnytta och rusta ungdomarna för framtiden.

De kommunala platserna tillsammans med fler platser från näringslivet ger en bredd för ungdomarna att välja mellan. Denna valmöjlighet är värdefull och skapar intresse för prao-perioden.

- Har du frågor om vad som krävs för att du som företagare eller arbetsgivare ska kunna ta emot en prao-elev eller inspiration till vilken typ av arbetsuppgifter som en prao-elev kan prova på i din verksamhet, är du välkommen att höra av dig till oss så berättar vi gärna mer, säger Peter Nord.

Läs mer om prao i Osby kommun

Här fins portalen Samverka.nu

Bild på bananer i en matvarubutik som syns i förgrunden, i bakgrunden går en kvinna med en kundvagn förbi.

Prao i en matvarubutik, på biblioteket, inom industrin eller i en klädbutik ger värdefull arbetslivserfarenhet för grundskoleeleverna. För arbetsgivaren är det en möjlighet att lära känna en framtida medarbetare redan från unga år.