Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Minimässa med inspiration för vård- och omsorgskarriär

Varje år under vecka 42 genomförs vård- och omsorgscollege-veckan runt om i Sverige. Syftet med veckan är att lyfta möjligheterna som finns inom vård- och omsorgssektorn. På Ekbackeskolan arrangerades under tisdagen en minimässa för eleverna i årskurs 1–3 på vård- och omsorgsprogrammet.

- Vi tycker detta är ett bra sätt att få eleverna att bli inspirerade och upptäcka möjligheterna inom vård- och omsorgssektorn, säger Katrin Rongby, programansvarig för vård- och omsorgsprogrammet. Vi hoppas också att gemensamma aktiviteter får eleverna att lära känna varandra bättre, både i sin egen klass och i de olika årskurserna.

Minimässan startade med en gemensam samling där eleverna fick träffa en enhetschef och en undersköterska från Kaptensgården i Hässleholm. De berättade om hur varierat arbetet är och hur de arbetar med välfärdsteknik för att skapa meningsfulla aktiviteter. Sedan delades eleverna upp i grupper för att besöka fyra olika stationer. På den första stationen fick de öva i att göra en ”hisspitch”. I pitchen skulle de marknadsföra utbildningen för kommande elever och beskriva hur de skulle presentera sig själva på en anställningsintervju. Här fick de värdefulla tips av enhetschefer från Osby och Hässleholm om vad de vill veta vid en anställningsintervju. På den andra stationen testade eleverna på Tovertafel, ett spel som utmanar kognitiva funktioner och lockar till rörelse och skratt.

En trappa ner på nästa station kunde eleverna göra ett blodgrupperingstest för att ta reda på sin blodgrupp och få information om hur viktigt det kan vara att ge blod. Den sista stationen var utomhus där de kunde delta i vårdruset, ett motionslopp initierat av Vård- och omsorgscollege Nordöstra Skåne, som detta år sker digitalt. Eleverna fick gå eller springa en runda utomhus på cirka 30 minuter.

- Jag hoppas denna dag har inspirerat eleverna till en karriär inom vård och omsorg, säger Katrin Rongby. Nästa vecka får programmet besök av kommunens niondeklassare. Vi hoppas den typen av besök kan öka kunskapen om utbildningen och visa vilka karriärmöjligheter som finns.

Bild

Pia Svensson, lärare på vård- och omsorgsprogrammet och Katrin Rongby programansvarig för vård- och omsorgsprogrammet på Ekbackeskolan.