Osby logotyp i mobilmeny

OSBY TURISM

deutsch english
Osby kommun

OSBY TURISM

Vakö myr

Vandra på södra Sveriges största myr.

Lindhem

Välkommen till den största myren i sydligaste Sverige. Här finns det tystnad, karghet och vildmark för er som söker en sällsam upplevelse. Med vidsträckta vyer och omväxlande vandring är det lätt att bli betagen av den säregna naturen på Vakö myr. Det finns ett rikt fågelliv och den till synes karga marken erbjuder mer än vad ögat först ser, här växer t.ex. både odon och tranbär. Här växer också köttätande sileshår som är en spännande växt att undersöka närmare.

Under den omväxlande vandringen på myren kommer ni bl.a. passera Flatön. Här bodde människor fram till 1900-talet under stora vedermödor. Här har det också funnits åker, slåtteräng och boskap.

Vandringen som är ca 4 km lång slutar vid ön Berget – en klippa med storslagen kilometervid utsikt över myren. Här finns även en bänk där ni kan njuta av utsikten och naturen. Eller kanske avnjuta en medhavd matsäck tillsammans.

Myren ligger ca 8 km bilfärd från Hökön eller drygt 1 mil från Älmhult. Parkeringsplats finns vid Låkan och där är det också lämpligt att börja vandringen.

Läs vidare om vandringen via länkarna som ni hittar under "Mer information".