Osby logotyp i mobilmeny

OSBY TURISM

deutsch english
Osby kommun

OSBY TURISM

Bergastigen

Vandra på platsen för det svarta guldet

Vandring Bergastigen

Här får ni chansen att vandra på en unik slinga med många minnesvärda upplevelser - allt koncentrat på bara 8 km! Den omväxlande vandringen tar dig längs historiska platser – där ett av världens längsta öppna dagbrott för diabas är en unik upplevelse. På platsen har den världsberömda diabasen brutits och exporterats runt om i världen. Vid det nästan hundra meter djupa, numera vattenfyllda, stenbrottet finns ett friluftsmuseum fullt av industrihistoria och sevärd konst.

Bergastigen leder genom området och inträdet är 50 kr under museets öppettider (sommarsäsong 2019, tisdag - söndag, kl 11 - 17). Övrig tid kan du passera gratis. I detta fall är det lämpligt att starta härifrån före kl 11 eller vandra på en måndag.

Slingan leder också förbi sjön Hjärtasjön med vacker sjöutsikt där ni kan njuta av medhavd matsäck på några av de fina rastplatserna längs sjön. Det finns också badmöjligheter med brygga och lekplats för de små. Vandringen tar er också igenom torpbebyggelse från 1800-talet och här finns det möjlighet att titta på genuina svenska rödmålade stugor.

Om ni vill korta av rundan och anpassa den för barn går det utmärkt att välja att enbart vandra runt Hjärtasjön. Det kan bli en härlig utedag som kombinerar bad, lek och vandring. Grillplatser finns precis vid sjön. 

Läs vidare om bad, fiske och vandring via länkarna som ni hittar under "Mer information". 

Kort fakta

  • Längd: 8 km
  • Svårighetsgrad: Lätt till medel
  • För familj: Ja
  • Grillplats: Ja
  • Tillgänglighetsanpassad: Nej