Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

PRAO

Praon för åk 8 är förlagd till vecka 10, 12, 13 och 14 och fördelningen av praoveckor mellan skolor/klasser kan du se i foldern "PRAO - STEG för STEG Pdf, 338 kB.". Under detta läsår kommer vi även arbeta aktivt för att få fler företag och organisationer att se nyttan med att ta emot en praoelev Pdf, 388 kB, öppnas i nytt fönster.. Som ett första steg har vi påbörjat ett internt arbete för att öka antalet praoplatser inom de kommunala verksamheterna och bolagen.

Företagare

Genom verktyget Samverka.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan företag registrera och erbjuda praoplatser. Instruktioner om hur du kan erbjuda platser finner du under "Länkar" (nedan till höger). För att gå direkt till registrering - klicka nedan.

Registrering - FÖRETAG

Elev

Som elev, och även förälder, bör ni läsa igenom broschyren "PRAO - STEG för STEG Pdf, 171 kB, öppnas i nytt fönster." innan ni börjar leta efter en praoplats. Ni har möjlighet att ordna med en egen plats, eller ansöka om en plats, på Samverka.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ni finner instruktionsfilmer om hur ni ansöker om en praoplats, eller registrerar en egen plats under "Länkar" (nedan till höger). För att gå direkt till ansökan/registrering - klicka nedan.

Registrering - FÖRETAG

Skolpersonal

Praon fyller en viktig funktion i elevens förberedelser inför både gymnasieval och framtida yrkesliv. För att deras upplevelse av praon samt lärande skall bli så bra som möjligt ser vi studie- och yrkesvägledare positivt på att utveckla samarbetet kring praon ute på skolorna. Ta gärna del av skriften "iPraktiken - SKOLA Pdf, 4 MB, öppnas i nytt fönster." och kontakta oss gärna om du har frågor eller funderingar. Tips! Passa gärna på att besöka eleverna när de är ute, då det ger en möjlighet att få se dem i annan miljö samt lära känna dem lite mer enskilt.

Om PRAO

Prao står för PRaktisk Arbetslivs Orientering (PRAO) och syftar till att ge eleverna en egen erfarenhet av vad ett arbete kan innebära samt en förståelse för arbetslivet. Den 1 juli 2018 blev praon obligatorisk och alla elever i grundskolan ska erbjudas 10 dagars prao. Det är huvudmannen (kommunen) som ansvarar för att eleverna erbjuds prao.

Varför PRAO?

Vi frågade Thomas om vad han tycker om att ta emot praoelever. Se filmen nedan.

Kontakt

 • Peter Nord
  Studie-och yrkesvägledare
  0709-31 82 81
  peter.nord@osby.se
 • Malin Forsberg
  Studie- och yrkesvägledare
  0709-31 81 54
  malin.forsberg@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.