Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

PRAO

Höstterminen 2023 är påbörjad och det är tid för våra elever i årskurs 9 att komma ut på prao vecka 46, 47 och 48. Samverka.nu uppdateras efterhand som vi får in praoplatser och ansökan om praoplats skall göras senast 23 oktober. Eleven kan även välja att ordna med en egenanskaffad praoplats. Läs mer om praon i foldern "PRAO - STEG för STEG Pdf, 174 kB." innan ni ansöker om en praoplats. Det finns även bra information under "Dokument" och "Länkar" på denna sida.

Fördelningen av praoveckor denna termin är följande:

Vecka 46: Park / Naturbruk 9DE
Vecka 47: Hasslaröd 9B samt Örkened 9K (Grupp 1)
Vecka 48: Hasslaröd 9A + 9C samt Örkened 9K (Grupp 2)

Företagare

Genom verktyget Samverka.nu kan företag registrera och erbjuda praoplatser. Instruktioner om hur du kan erbjuda platser finner du under "Länkar" (nedan till höger). För att gå direkt till registrering - klicka nedan.

Registrering - FÖRETAG

Elev

Som elev, och även förälder, bör ni läsa igenom broschyren "PRAO - STEG för STEG Pdf, 174 kB." innan ni börjar leta efter en praoplats. Ni har möjlighet att ordna med en egen plats, eller ansöka om en plats, på Samverka.nu. Ni finner instruktionsfilmer om hur ni ansöker om en praoplats, eller registrerar en egen plats under "Länkar" (nedan till höger). För att gå direkt till ansökan/registrering - klicka nedan.

Registrering - FÖRETAG

Skolpersonal

Praon fyller en viktig funktion i elevens förberedelser inför både gymnasieval och framtida yrkesliv. För att deras upplevelse av praon samt lärande skall bli så bra som möjligt ser vi studie- och yrkesvägledare positivt på att utveckla samarbetet kring praon ute på skolorna. Ta gärna del av skriften "iPraktiken - SKOLA Pdf, 4 MB." och kontakta oss gärna om du har frågor eller funderingar. Tips! Passa gärna på att besöka eleverna när de är ute, då det ger en möjlighet att få se dem i annan miljö samt lära känna dem lite mer enskilt.

Om PRAO

Prao står för PRaktisk Arbetslivs Orientering (PRAO) och syftar till att ge eleverna en egen erfarenhet av vad ett arbete kan innebära samt en förståelse för arbetslivet. Den 1 juli 2018 blev praon obligatorisk och alla elever i grundskolan ska erbjudas 10 dagars prao. Det är huvudmannen (kommunen) som ansvarar för att eleverna erbjuds prao.

Varför PRAO?

Vi frågade Thomas om vad han tycker om att ta emot praoelever. Se filmen nedan.

Kontakt

 • Peter Nord
  Studie-och yrkesvägledare
  0709-31 82 81
  peter.nord@osby.se
 • Malin Forsberg
  Studie- och yrkesvägledare
  0709-31 81 54
  malin.forsberg@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.