Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Hundar

Här hittar du information för dig som hundägare och vilka regler som gäller i Osby kommun. Tillsammans hjälps vi åt att skapa en härlig utemiljö för alla som bor i kommunen, även våra fyrbenta vänner.

Kom ihåg att du som äger en hund är ansvarig för allt den gör och att du ska hålla god tillsyn över din hund. I de lokala ordningsföreskrifterna kan du läsa mer om vad som gäller för hundar i Osby kommun. Som hundägare behöver du tänka på att:

  • Hundar ska vara kopplade när ni går på trottoar, torg och park i tätorterna Osby, Lönsboda, Killeberg, Hökön och Visseltofta. Det gäller också på lekplatser, allmänna badplatser och upplysta motionsslingor. Tikar ska under löptid hållas kopplade inom hela kommunen, dock inte inom inhägnade områden. När en hund inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.
  • Ha extra uppsikt mellan 1 mars till 20 augusti då naturen under den tiden är full av nytt liv och vilt som får ungar. Då vill vi inte störa dem i onödan. Självklart ska våra fyrbenta vänner få ströva fritt också, men se till så ni vet vad som gäller där ni är.
  • Tänk på att plocka upp efter din hund när du rastar den på offentlig plats.
  • Undvik att lämna hunden ensam i en parkerad bil. En bil i skugga kan hamna i sol.
  • Visa hänsyn! Tänk på att det finns allergiker och hundrädda människor.

Hundbad

Du får bada med din hund överallt förutom vid våra offentliga badplatser som är Spegeldammen, Campingen, Vesljungasjön och Hjärtasjön. Vi har en badplats särskilt tillägnad till hundar, den ligger vid Svarte Nabbe till vänster om Spegeldammen.

Skylt för Hundbad

Hundrastgårdar

I Osby kommun finns det två hundrastgårdar. Den ena ligger på grönområdet mellan Skeingevägen och Rönnetorpsvägen i Osby och den andra ligger på Kristianstadsgatan 1A i Osby, mittemot Sjöängen vid Osbysjön.

Plocka upp hundbajs

Hundbajs ska alltid plockas upp på allmän plats. Även i skog och mark bör man hålla rent efter sin hund, särskilt om man är nära exempelvis anlagda motionsspår. Vi har 15 stationer runt om i Lönsboda, Osby och Killeberg där du kan hämta en hundbajspåse om du har glömt en egen. Vi har också hundlatriner utsatta i kommunen. Saknar du en hundlatrin någonstans? Du kan alltid lämna en synpunkt på vår hemsida så undersöker vi det.

Lämna en synpunkt

Så ta gärna med dig din fyrbenta vän ut i vår fina kommun, men var rädd om naturen och håll koll på var ni befinner er. Tillsammans hjälps vi åt att ta hand om vår natur som är full med liv!

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Par promenerar på grusväg med hund