Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Så lyckas du med dina mål

På denna sida finner du länkar som kan vara till stöd i dina studier och yrkesval.

Studieteknik

Lär dig mer - plugga smart

Umeå Universitet ger råd och tips kring hur du kan göra dina studier både enklare och effektivare.
Plugga smart - Umeå Universitet

Orka plugga

Sveriges Utbildningsradio ger information och videoklipp om strategier och metoder för att underlätta studierna.
Orka plugga - SR

Studier

Behörighet till högskolan

Se vilka högskoleutbildningar du kan bli behörig till efter ett högskoleförberedande gymnasieprogram.
Behörighetsvisaren - Skolverket

Fråga studie- och yrkesvägledaren

Få svar på dina frågor om utbildning, jobb, skola och allt annat som rör studie- och yrkesvägledning. Alla frågor besvaras av riktiga studie- och yrkesvägledare. Du kan söka bland befintliga frågor eller ställa en egen fråga genom att bli medlem.
Fråga SYV - Fragasyv.se

Hitta högskole- och universitetsutbildningar

Här hittar du alla utbildningar som finns på högskolor och universitet samt allt du behöver veta om anmälan, prioritering, hur platserna fördelas, datum, antagningsbesked och hur du ska tänka när du svarar på besked. Här kan du också läsa mer om hur dina betyg från bland annat gymnasiet, Komvux och IB funkar när du ska söka en högskole- eller universitetsutbildning.
Hitta högskole- och universitetsutbildningar - Antagning.se

Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett frivilligt prov. Högskoleprovet mäter kunskaper och färdigheter som har betydelse för förmågan att klara av högskolestudier. Om du skriver det, deltar du i flera urvalsgrupper i antagningen till högskola/universitet. Det ökar dina chanser att komma in på populära utbildningar om du har behörighet. Provet skrivs normalt två gånger om året – en gång på våren och en gång på hösten.
Högskoleprovet - Studera.nu

Räkna ut ditt meritvärde

Om du vill ha hjälp med att räkna ut ditt meritvärde kan du använda denna räknare. Räknaren tar fram ett jämförelsetal, och när du sedan själv lägger till eventuella meritpoäng har du ditt meritvärde.
Räkna ut ditt meritvärde - Antagning.se

Antagningsstatistik

I Universitets- och högskolerådets sökfunktion för antagningsstatistik kan du söka fram antal sökande, antal antagna och antagningspoäng för en termin i taget. Statistiken gäller universitets- och högskoleutbildningar.
Antagningsstatistik - Universitets- och högskolerådet

Reell kompetens - En väg till högskolestudier

Du som hoppat av gymnasiet eller aldrig började, men kanske jobbat och gått någon annan utbildning som inte i sig ger behörighet till högskolestudier, har ändå möjlighet att söka till högskolan.
Reell kompetens - Antagning.se

Information till dig med utländsk gymnasieutbildning

Du som har utländsk gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska och engelska kan söka högskole- och universitetsutbildning i Sverige. Här finner du information om hur du kompletterar din utländska utbildning. Informationen på hemsidan finns även på engelska.
Information till dig med utländsk gymnasieutbildning - Studera.nu

Bedömning av din utländska utbildning

Här ansöker du om ett utlåtande som visar vad din utbildning motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Din utbildning ska vara avslutad och på någon av nivåerna: gymnasieutbildning, eftergymnasial yrkesutbildning eller akademisk utbildning.
Ansök om bedömning av din utländska utbildning

Såhär fungerar högskolestuider

Universitets- och högskolerådets webbplats för studieinformation. Här finner du även information om att studera utomlands samt gamla högskoleprov som du kan öva på.
Allt om hur högskolestudier fungerar - Studera.nu

Folkhögskoleutbildningar

På folkhögskolan läser du kurser som kan vara allt från ett år till kortare sommarkurser. Du måste vara över 18 år för att få läsa på folkhögskola och vissa kurser går att läsa på distans. Det kostar inget att studera på folkhögskola, men du måste betala för kurslitteratur, material, mat och eventuellt boende. Studierna är CSN-berättigade.
Hitta folkhögskoleutbildningar - Folkhögskola.nu 

Yrkeshögskoleutbildningar

Yrkeshögskoleutbildning är en eftergymnasial utbildningsform som mest liknar högskoleutbildning. Utbildningarna har stark arbetslivsanknytning och kombinerar studier med praktik. Behörigheten till yrkeshögskolan skiljer sig från högskolans och en del utbildningar kräver även särskilda förkunskaper.
Hitta yrkeshögskoleutbildningar - Yrkeshögskolan 

Vägledning på egen hand

Gör ditt studieval

Här är jag - Hit vill jag - Hur gör jag? Denna guide hjälper dig att göra ett studieval. Här finns övningar och exempel som hjälper dig att hitta alternativa studievägar.
Guide för att göra ett studieval - Skolverket

Karriärvägledning på egen hand

Behöver du kanske hjälp att hitta vägen till dina mål? Här får du verktyg för att vägleda dig själv mot utbildning och jobb. Målet är en plan för hur du når jobbet du brinner för.
Karriärvägledning på egen hand- Arbetsförmedlingen

Arbetsmarknaden och yrken

Förslag på yrken som passar dig och dina intressen

Länken leder till ett självtest som du kan ta för att få en fingervisning om vilka yrken som skulle kunna intressera dig.
Vilka yrken passar dig? - Arbetsförmedlingen

Hitta yrken

Vilka yrken finns det? Vilken utbildning krävs för ett visst yrke? Här kan du läsa arbetsbeskrivningar, titta på filmer och höra andra berätta om sina yrken.
Yrken och yrkesområden - Arbetsförmedlingen

Arbetsmarknaden för olika yrken

Här kan du få information om hur arbetsmarknaden ser ut för ett visst yrke.
Yrkeskompassen - Arbetsförmedlingen 

Filmer om olika yrken

Här finner du cirka 50 yrkesfilmer. Varje film är handlar om ett specifikt yrke.
Yrkesfilmer - Arbetsförmedlingen

Så här söker du ett jobb

Här finner du tips om hur du gör en jobbansökan: personligt brev, CV, förberedelse inför jobbintervju, hur du väljer rätt referenspersoner och mycket mer.
Jobbansökan - Arbetsförmedlingen

Lediga jobb i hela Sverige

Här finner du lediga jobb i hela Sverige.
Platsbanken - Arbetsförmedlingen