Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Tillsyn av små avlopp

Under 2021 startade Osby kommun upp en mer aktiv tillsyn av de små avloppen. Enligt miljöbalken ska tillsyn ske för att kontrollera att gällande tillstånd och lagstiftning följs för miljöfarliga verksamheter. Detta innefattar även små avloppsanläggningar.

Riskbaserad tillsyn

Under 2021 startade Osby kommun upp en mer aktiv tillsyn av de små avloppen. Enligt miljöbalken ska tillsyn ske för att kontrollera att gällande tillstånd och lagstiftning följs för miljöfarliga verksamheter. Detta innefattar även små avloppsanläggningar.

Tillsynsåret är riskbaserat. Ligger ditt avlopp nära en sjö, vattendrag eller vattenbrunnar, kan tillsynsintervallet bli kortare än om det ligger långt ifrån vatten. Även belastning, status på avloppet och ålder tas med i beräkningarna för tillsynsintervallet.

Bristfälliga avloppslösningar kan leda till att avloppsvatten släpps ut orenat i våra vattendrag. Det medför att bland annat näringsämnen når vattendragen och det leder till både övergödning och syrebrist i sjöar och hav. Anläggningar som inte fungerar innebär också en hälsorisk då dåligt renat avloppsvatten kommer ut i grundvattnet och i sjöar. Dricksvattnet hos dig eller dina grannar kan förorenas så att det finns risk att insjukna vid konsumtion av vattnet.

Hur går det till?

I Osby kommun har vi två olika typer av tillsyn när det kommer till små avlopp, händelsestyrd eller planerad tillsyn.

Händelsestyrd tillsyn

Den händelsestyrda tillsynen startas genom att vi på miljökontoret får in en misstanke om att något inte står rätt till med anläggningen. Oftast är det i samband med slamtömningen som detta anmäls. Men det kan även handla om anläggningar inne på någon annans mark. I grunden handläggs ett sådant ärende så här:

  1. Ett brev skickas ut till berörd fastighetsägare där de ombeds kommentera bristen.
  2. En förklaring lämnas in, är den tillräckligt bra, avslutas ärendet.
  3. Ett platsbesök genomförs.
  4. En bedömning görs om anläggningen behöver åtgärdas.
  5. Krävs någon åtgärd från förvaltningens sida, så debiteras fastighetsägaren enligt timtaxa.

Planerad tillsyn

Samtliga avloppsanläggningar i kommunen är inlagda i ett för anläggningen specifikt tillsynsintervall:

  1. Ett informationsbrev skickas ut med möjlighet att lämna in kompletterande uppgifter om avloppet.
  2. Ett informationsmöte anordnas.
  3. Ett platsbesök genomförs under de veckor som tidigare har kommunicerats.
  4. En rapport skickas ut med vår bedömning.
  5. Beslut om tillsynsavgift skickas ut.
  6. Ett nytt tillsynsår beslutas, alternativt sätts en datum för när anläggningen måste vara åtgärdad.

Inför platsbesök

Om du har fått ut information om ett kommande tillsynsbesök är det bra att tänka på följande saker:

  • Det är ditt ansvar som fastighetsägare att vi kommer åt att inspektera alla de komponenter som ingår i avloppsanläggningen.
  • Flytta föremål som kan vara i vägen för att kunna inspektera, t.ex. blomkrukor.
  • Flytta djur som går inhägnade på platsen där avloppsanläggningen ligger. Ligger någon del av avloppsanläggningen innanför strömförande stängsel vill vi att detta stängs av.
  • Märk gärna ut brunnar, luftningsrör etc. med en pinne, färgglad käpp eller liknande. Röj undan växtlighet så att hela avloppsanläggningen är åtkomlig.
  • Gräv fram och provöppna gärna fördelningsbrunnen innan vårt besök.

Avgift

Enligt miljöbalkens 27:e kapitel har tillsynsmyndigheten rätt att ta ut avgift för den tillsyn som görs utifrån miljöbalken. För tillsynsärenden tas en timavgift ut. Desto mindre arbete och därmed färre timmar som tillsynsmyndigheten behöver lägga ner, desto färre timmar kommer du som fastighetsägare att debiteras för. Tillsynen av avloppen debiteras per timme enligt fastställd taxa. I normalfallet så debiteras ett tillsynsärende med ett besök på fastigheten med två timmar.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Miljöinspektörens dagbok om små avlopp - en riskbaserad tillsyn

Följ miljöinspektören Andreas Anderssons vardag när han inspekterar små avlopp runt om i kommunen.

Här får du praktiska skötselråd, information om våra platsbesök och en inblick i det viktiga arbete som skyddar både miljön och vår hälsa.