Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Brandskydd hemma

Bostadsbränder inträffar ofta i samband med att vi lagar mat eller använder hemmets eldstad. Andra brandrisker som ofta finns i hemmet kan till exempel vara levande ljus, bärbara datorer, telefonladdare, tvättmaskin och torktumlare. Tänk igenom vilka risker som finns i just ditt hem så att du kan förebygga och förhindra brand i din bostad!

Räddningstjänstens rekommendation

Rädningstjänsterna i Skåne rekommenderar följande för att du ska ha ett gott brandskydd hemma:

Brandvarnare

Fungerande brandvarnare bör finnas på varje våningsplan samt en brandvarnare i varje sovrum. Ett gott brandskydd bygger helt på att branden upptäcks tidigt. En rumsbrand växer mycket snabbt de första minuterna. En tidig upptäckt är helt avgörande för att du ska kunna göra en insats för att rädda både liv och egendom. Brandvarnarna ska helst vara elnätanslutna och seriekopplade.

Glöm inte att kontrollera dina brandvarnare regelbundet! Anmäl dig på den här sidan för att få gratis SMS-påminnelser när det är dags att testa dina brandvarnare: Gratis SMS-påminnelse

Pulversläckare

En pulversläckare på minst 6 kg fungerar för hemmet, villan, fritidshuset och kontoret. Lägsta effektivitetsklass bör vara 43A 233BC och den ska vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan.

Brandfilt

Med en brandfilt som är 120 x180 cm kan du själv släcka mindre bränder.

Spisvakt

En spisvakt med timerfunktion kan stoppa en brand på spisen. En signal från en rörelsesensor, värmesensor eller från brandvarnare i köket leder till att strömmen till spisen bryts.

Utbildning

Lär dig förebygga brand och vad du kan göra om det börjar brinna i din bostad. Räddningstjänsten och Brandskyddsföreningen både utbildar och informerar.
Följ länken för att komma till en gratis web-utbildning om brandsäkerhet i hemmet: Webutbildning - Brandskydd i hemmet.

Här kan du läsa mer om räddningstjänsternas rekommendation samt goda råd för ett tryggt och säkert hem utformat som en checklista: Goda Råd - Checklista Pdf, 876 kB.

Elda rätt

Nästan hälften av alla villabränder är eldstadsrelaterade. På den här sidan finns allt du behöver veta för att elda säkert i ditt hem.

Elda rätt!

Brandskydd på flera språk

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har informationsfilmer om vad du ska göra när det brinner i ditt hus eler i din lägenhet.

Filmerna finns på:

  • svenska
  • engelska
  • bosniska
  • kroatiska
  • serbiska
  • somaliska
  • persiska
  • finska
  • arabiska

Filmer och material om brandskydd på olika språk