Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Studiefinansiering

För att finansiera dina studier på grundläggande och gymnasial nivå kan du söka studiemedel från CSN. På Osby Komvux bistår vi med uppgifter som behövs för att du ska kunna göra en ansökan till CSN, men ansökan gör du som elev på egen hand. I samband med att du får ditt antagningsbesked till Komvux får du uppgifter som du behöver till din CSN-ansökan.


Från och med det år du fyller 20 år kan du ansöka om studiemedel. Studiemedel består av en lånedel samt en bidragsdel. Obs! Du kan inte söka studiemedel för SFI. Studiemedel söks och beviljas av CSN. Du som är elev ansöker själv digitalt med Bank-ID på deras webbplats. Du som är elev sköter själv kontakten med CSN. Om du tänker byta, avbryta en kurs eller ändra din studietakt, ska du alltid meddela CSN. Om du inte meddelar CSN kan du bli återbetalningsskyldig.

Studietakt och poäng

CSN räknar ut din studietakt genom att dela antalet poäng med antalet veckor du läser under studieperioden (terminen). Då ser CSN om dina studier ger rätt till studiemedel på 100, 75 eller 50 procent. Du kan inte få studiemedel på någon annan studietakt.

För studietakt 100 % behöver du varje vecka läsa minst 20 poäng.
För studietakt 75 % behöver du varje vecka läsa minst 15 - 19 poäng.
För studietakt 50 % behöver du varje vecka läsa minst 10 - 14 poäng.

Studiestartsstöd

Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa kan få under en kortare tid för att studera på grundskole- eller gymnasienivå och därmed öka chanserna till jobb. Det är hem­kommun­en som i första hand bedömer vilka som tillhör målgruppen för studie­starts­stödet. Kontakta studie- och yrkesvägledaren för mer information om ansökan.

Kontakt

 • Malin Dalén
  Expedition, Skoladministratör
  0479-52 85 38
  Telefontid klockan 09.00-11.00 och 13.00-14.00
  malin.dalen@osby.se

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Information från CSN


 • När börjar jag betala tillbaka studielån?
  Läs mer

 • Do you need information in other languages?
  Läs mer

 • Ska du sommarjobba?
  Läs mer