Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Parker och naturområden

Vi har många fina parker och gröna naturområden där du i lugn och ro kan koppla av på en filt i gräset eller på en parkbänk. För barnen finns lekplatser och stora gräsytor att leka på.

Centralparken

I hjärtat av Osby precis utanför järnvägsstationen hittar du centralparken. Här finner du trädalléer, planteringar, springvatten och gott om bänkar för en stunds filosofi eller ett gott samtal. Här finns en enklare scen med tak vilken kan användas till bland annat allsång, ett antal skulpturer samt en mindre damm. Parken är även upplyst.

Det finns möjlighet att boka utescenen. Den består av ett upphöjt betongfundament och väggar i trä. På baksidan finns ett elskåp som går att koppla in scenutrustning på.

Läs mer om hur du bokar scenen här.

Centralparken med scenen i bakgrunden

Prästängen och Sjöängen

Här finns det något för alla åldrar! Prästängen är det största parkområdet i Osby. Parken består mestadelas av öppna gräsytor och träd. Här finns en mindre parkeringsplats och kommunens största lekplats som är både uppskattad och välanvänd. Vid Prästängen finns också en fin hundrastgård där du kan aktivera din fyrbenta vän. Parken avgränsar i söder av sjön och i öster av Drivån, som har en trevlig gång- och cykelväg delvis utmed åbanken norrut. Vid Sjöägen, som ligger intill Prästängen, finns det en grillplats med bänkar. Här finns för den aktiva möjlighet att spela både volleyboll och fotboll på somrarna.

Prästängen i Osby med kyrka i bakgrunden sommar

Eksäter

Utmed östra sidan av sjön löper Ebbarpsvägen med parallell gång- och cykelväg. Vägen går förbi Eksäter som är ett naturområde med gräsytor bevuxet med mestadels gamla ekar. Här finns ett antal bänkar du kan sitta på samt en båtbrygga där fiskeintresserade gärna samlas. På Eksäter kan du njuta av en lugn stund på en bänk och blicka över sjön. Det är en vacker plats att sitta och njuta av solnedgången på.

Eksäter naturområde vid sjön

Klinten

Vid kommunens campingplats hittar du friluftsområdet Klinten. Här kan du motionera i det elbelysta motionsspåret, träna i utegymmet eller bara njuta av naturen. Motionsspåret innehållet några olika slingor att promenera, springa eller cykla på. Den längsta slingan är cirka två kilometer lång. Klinten ligger vackert beläget sydost om centrum och erbjuder en fantastisk utsikt över Osby centrum och Osbysjön.

naturbild från klinten

Näset

Fortsätter du söderut från Klinten kommer du till naturreservatet Näset. Näset är ett attraktivt naturreservat beläget mitt i Osbysjön. Det invigdes som naturreservat 2007 och är omgivet av vatten i fyra väderstreck. Här finns vandringsspår längst vattnet, stigar, grillplatser, bänkar, ett fågeltorn . Genom området går en mindre vandringsled med informativa skyltar över fågelliv och kulturlämningar. Näset är en underbar plats för hela familjen!

Gammal ek

Filosofen

På väster sida av Osbysjön har vi Filosofen. Det är en udde där många turturduvor har suttit blickandes ut över vårt fina vattenspel. Här finns fina promenadstigar samt en mindre grillplats. En härligt plats att sitta och filosofera på!

Vill du göra din promenad till en annorlunda upplevelse?

På Filosofen har du möjlighet att gå en harmonirunda, du hittar skyltar längs med udden om rundan.

Här kan du läsa mer om harmonirundan och promenader i Osby kommun med utmaningar.

Harmonirundan skylt på Filosofen
Grillplats på FIlosofen

Källedal

Väster om järnvägen längst med ån löper Källedal. Det är ett lummigt grönområde nära centrum med promenadstråk och bänkar varvat med träd och en vacker å. Området är välbelyst och vägarna är till största del asfalterade. Ljudet från det porlande vattnet i ån under en promenad i Källedal gör en både lugn och fridfull.

Gångbro vid Källedal

Essoparken

Centralt i Lönsboda hittar vi Essoparken, en avslappnande plats att vara på mitt i centurm. Här hittar vi kommunens näst största lekplats, en välbesökt lekplats med sittbänkar. Parken består av stora öppna gräsytor, vackra träd och möjlighet att utöva flera aktiviteter. I det nyligen ombyggda centrum finns möjlighet att studera skulpturer i diabas från flera av de närliggande brotten.

Gammal ek

Hjärtasjöbadet

I förlängningen av elljusspåret söderut ligger Hjärtasjöbadet med lekplats och även en vandringsled runt själva sjön. Här hittar du en fantastiskt mysig badplats med bryggor ut i vattnet. Vid hjärtasjöbadet finns toalett, utedusch och fina möjligheter att grilla på grillplatsen. Det är en en idyllisk badplats där man kan skapa fina minnen med nära och kära.

Gammal ek

Var rädd om vår natur. Kasta skräpet i sopkärlen. De hanteras som brännbart avfall. Om inte latrin finns i närheten går det bra att även kasta hundpåsarna i sopkärlen.