Validering
Validering innebär värdering av kunskaper och färdigheter som införskaffats från arbetslivet, fritid eller genom tidigare utbildning.
Validering inom vuxenutbildningen
Ofta kan vi betydligt mer än vad vi har papper på; utbildningsbevisbetyg, intyg eller betyg. Vi lär oss nya saker hela livet och dina erfarenheter från fritiden, yrkeslivet, utbildning från annat land, arbetsmarknadskurser, interna kurser eller liknande kan du ha nytta av vid utbildning. Det kan vara en vinst för både individ och samhälle att ta vara på kunnande som en person redan har. Valideringen tar reda på det du redan kan och identifierar vad du behöver komplettera. På så sätt kan utbildningen inriktas mot rätt områden och studietiden kan förkortas.
För att genomgå en validering börjar du med att ansöka till en av våra yrkesutbildningar på gymnasial nivå och yrkeshögskolenivå (svets). Det är viktigt att du skriver i din ansökan att du är intresserad av att validera dina kunskaper.
Inledande kartläggning
Du som funderar på att börja studera eller genomgå prövning på komvux, har rätt att få ditt kunnande kartlagt. Det innebär att du i samtal med en studie- och yrkesvägledare dokumenterar dina samlade erfarenheter för att få en övergripande bild av ditt kunnande. Syftet är att du ska göra medvetna och väl underbyggda val. Vidare är det ett sätt att identifiera områden där du kan behöva validering och andra utbildningsinsatser. Den inledande kartläggningen ska leda till en individuell studieplan som på bästa och snabbaste sätt tar dig genom utbildningssystemet, mot ditt studiemål. Du ska inte behöva studera det du redan kan. Om den inledande kartläggningen visar att du har tillräckliga kunskaper kan en validering bli aktuell.
Användbara länkar för kartläggning av arbete och arbetsuppgifter;
Arbetsförmedlingen - bedöm dina yrkeskompetenser Länk till annan webbplats.
Skolverket - stöd för kartläggning av yrkeskunskaper Länk till annan webbplats.
Myndigheten för yrkeshögskolan - validering för utbildning Länk till annan webbplats.
Kontakt
-
Christin Wraae
Ansvarig för validering av undersköterskor
0479-52 86 43
christin.wraae@osby.se
-
Camilla Fischer
Vård- och omsorgsutbildningen
070-988 84 71
camilla.fischer@osby.se
-
Mirsada Hodzic
Barnskötarutbildningen
0709 - 888 618
mirsada.hodzic@osby.se
-
Mirjam Lindberg
Ansvarig för validering av barnskötare
0479 -52 85 33
mirjam.lindberg@osby.se
Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.