Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Coronaviruset och covid-19

Osby kommun följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi samverkar med andra myndigheter i regionen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det här gäller från 29 september

Många av restriktionerna kring covid-19 har nu tagits bort och de viktigaste rekommendationerna är att vaccinera sig och att stanna hemma vid symtom på covid-19. Personer som är sex år eller äldre bör testa sig vid symtom.

Om du inte är vaccinerad

Vuxna som ännu inte vaccinerat sig mot covid‑19 bör enligt Folkhälsomyndigheten ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Det gäller även om du bara har tagit första dosen. Ovaccinerade behöver också hålla avstånd till andra människor genom att undvika trängsel och platser där många människor samlas.

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Övrig information

Vaccinering

Det är Region Skåne som har det övergripande ansvaret för vaccineringen mot covid-19 i Skåne. Osby kommun har hjälpt till att vaccinera vissa riskgrupper, till exempel personer som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden.

På 1177 Vårdguidens webbplats kan du läsa mer om vaccineringen i Skåne:

Vaccination mot covid-19 - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur informeras det om en kommunal verksamhet blir drabbad?

På grund av patientsekretessen kan kommunen inte kommunicera kring enskilda sjukdomsfall. De som eventuellt behöver bli informerade blir kontaktade direkt av Smittskydd Skåne. Om någon av kommunens verksamheter blir påverkad kommer berörda informeras snarast möjligt.

Du kan följa den aktuella lägesbilden över antalet smittade i kommunens äldreomsorg och LSS-verksamhet.

Smittläget i äldreomsorgen och LSS-verksamheten