Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun
Translate

Kommunens arbete med coronaviruset och sjukdomen covid-19

Osby kommun följer noggrant händelseutvecklingen av coronaviruset och sjukdomen covid-19. Vi samverkar med andra myndigheter i regionen och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Skärpta allmänna råd i Skåne

Den 27 oktober införde Folkhälsomyndigheten särskilda, lokala råd i Skåne, med anledning av den oroväckande smittspridningen i länet. Samma dag beslutade Länsstyrelsen Skåne om att behålla publiktaket på 50 personer vid offentliga tillställningar.

På Länsstyrelsen Skånes hemsida kan du läsa mer om vad det innebär för dig.

Frågor och svar om skärpta allmänna råd och 50-gräns i Skåne - Länsstyrelsen Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stanna hemma om du är sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du låta bli att träffa andra människor. Vi uppmanar därför medarbetare, elever och medborgare att vara uppmärksamma på tidiga symtom på eventuell infektion. Vid minsta symtom ska du hålla dig hemma till du är helt symtomfri och ytterligare två dagar.

På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du läsa mer om symtom på covid-19, riktlinjer för hur länge du ska stanna hemma och skillnaden mellan covid-19 och pollenallergi.

Om coronaviruset och covid-19 - Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bor du med någon som har covid-19?

Bor du med någon som har konstaterad covid-19-smitta? Personer som bor med någon som har bekräftat fall av covid-19 också kan vara ett möjligt sjukdomsfall och därför tillkommer olika förhållningsregler.

Dessa förhållningsregler gäller alla som inte går på förskola, grundskola eller gymnasiesärskola:

  • Gå inte till din arbetsplats, gymnasieutbildning eller eftergymnasiala utbildning.
  • Arbeta istället på distans, om du inte har möjlighet till detta har du rätt till ett läkarintyg, för att ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.
  • Delta inte i fritidsaktiviteter som innebär kontakt med andra.
  • Ha en god handhygien och tvätta händerna. Om du behöver hosta eller nysa, gör det i armvecket eller näsduk.
  • Har du kontakt med personal inom hälso- och sjukvården eller annan omsorgspersonal? Då måste du meddela att du bor med någon som har konstaterad covid-19-smitta.
  • Träffa inte personer som bor utanför ditt hushåll. Res därför inte med allmänna kommunikationsmedel, till exempel buss eller tåg.

Läs mer om vad som gäller för dig som bor med någon som har covid-19.

Riktlinjer för dig som bor med någon som är smittad av covid-19.

Behöver du komma i kontakt med kommunen?

Kontakta oss gärna via vår växel på telefonnummer 0479-52 80 00. Vi avråder dig från att besöka kommunens kontaktcenter för tillfället.

Våra handläggare tar inte emot fysiska besök. Kontakta oss gärna via telefon istället.

Hur informeras det om en kommunal verksamhet blir drabbad?

På grund av patientsekretessen kan kommunen inte kommunicera kring enskilda sjukdomsfall. De som eventuellt behöver bli informerade blir kontaktade direkt av Smittskydd Skåne. Om någon av kommunens verksamheter blir påverkad kommer berörda informeras snarast möjligt.

Du kan följa den aktuella lägesbilden över antalet smittade i kommunens äldreomsorg och LSS-verksamhet.

Lägesbild - bekräftade fall av covid-19 inom Hälsa och välfärd

När ska du söka vård?

Besök 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för instruktioner kring hur du ska agera.

Provtagning

Personer som är folkbokförda i Skåne och har symtom på covid-19 kan beställa ett självtest på 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Där kan du också läsa mer om hur provtagningen går till.

Har du inga symtom - men har andra frågor om covid-19?

  • Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har sammanställt frågor och svar om exempelvis symtom och hur viruset smittar.
  • Region Skånelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har tydlig, samlad information om coronaviruset.
  • krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns samlad information från myndigheter om viruset, smittspridning och hanteringen av utbrottet.
  • Du kan ringa nummer 113 13 om du är symtomfri men har allmänna frågor om coronaviruset.

Mår du psykiskt dåligt på grund av covid-19?

Uppdrag Psykisk Hälsalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har samlat information, råd och tips till olika målgrupper kring psykisk hälsa i kristider.

Vill du hjälpa till under covid-19?

Nu kan du som vill hjälpa till under covid-19 i Osby kommun anmäla dig som frivillig. När din hjälp matchar kommunens behov tar vi kontakt med dig.

Anmäl dig som frivilliglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi vill även tipsa om att du kan erbjuda hjälp till våra lokala näringsidkare eller andra frivilliga organisationer, exempelvis Frivillig resursgrupp (FRG)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller Röda korsetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information på andra språk / Information in other languages

Information from authorities about the coronavirus/covid-19 in other languageslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

FAQ about covid-19 in English from the Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster