Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Osby kommun söker röstmottagare till valet 2022

Gillar du ordning och reda, är intresserad av att välkomna väljarna i vallokalen vid de allmänna valen och har lite extra tid i höst som du inte vet vad du ska göra med? Då kanske jobbet som röstmottagare är något för dig.

Hallå Annemari Salomonsson, du är valsamordnare i Osby kommun. Varför söker vi röstmottagare?

- I september 2022 är det val till Riksdag, kommun och region. Till valet behöver vi rekrytera personer som vill arbeta som röstmottagare. I uppdraget ingår att välkomna väljare vid förtidsröstning eller på valdagen, att dela ut valkuvert samt att ta emot och pricka av röster som kommer in.

Har vi några stammisar som alltid brukar hjälpa till vid val?
- Ja vi har redan ett 50-tal som anmält sitt intresse och det är vi otroligt glada för. Nu söker vi cirka 40 personer till som vill hjälpa till att arbeta för ett säkert, tryggt och demokratiskt val.

Vad krävs för att man ska kunna vara röstmottagare i Osby kommun?
- Man ska vara över 18 år gammal och får inte stå på valbar plats 1–5 på valsedeln för kommunfullmäktige i Osby kommun. När man anmält sitt intresse får man gå en obligatorisk utbildning för uppdraget. Schemat anpassas efter röstmottagarens möjligheter att arbeta och det kan förekomma arbete både i samband med förtidsröstning och på valdagen. Som röstmottagare tjänar man 170 kronor i timmen.

Du som är valsamordnare, vad ser du mest fram emot med valet 2022?
- Jag ser fram emot det praktiska arbetet runt valet, att få utbilda röstmottagare och få arbeta i demokratins tjänst. Det tycker jag är ett fint uppdrag.

Här kan du anmäla ditt intresse för att bli röstmottagare

Bild på valsamordnare Annemari Salomonsson som ler och står i kontorsmiljö

Annmari Salomonsson är valsamordnare i Osby kommun.