Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Överlämning av belysning längs statliga och vissa enskilda vägar flyttas fram

Osby kommun för samtal med Trafikverket om finansiering för drift- och underhållskostnader. I avvaktan på besked från Trafikverket så beslutade samhällsbyggnadsnämnden under sammanträdet i juni att senarelägga avvecklingen av belysning längs statliga och vissa enskilda vägar till senast i höst.

Osby kommun har erbjudit Trafikverket att överta den kommunala belysningsanläggningen vid statliga vägar och vissa enskilda vägar med sex ljuspunkter eller färre. Trafikverket är väghållare för statliga vägar och har det yttersta ansvaret för att vägarna ska vara belysta, men har inte möjlighet att överta ansvaret eller sätta upp någon ny belysning förrän än tidigast 2030. Därför sker diskussioner om finansiering av kommunens drift- och underhållskostnader fram tills ett övertagande är möjligt. Osby kommun har även presenterat ett förslag på prioriterade ljuspunkter som bör finnas kvar längs med de statliga vägarna.

Om inget avtal skulle tecknas kommer ansvaret för belysningen längs med statliga vägar och enskilda vägar med sex ljuspunkter eller färre överlämnas till väghållarna senast i höst.

Läs mer

Ansvar för belysning vid statliga och vissa enskilda vägar lämnas över från och med i sommar

Bild