Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

REACT EU har gett förändrad livssyn och mål för framtiden

I början av året kom Pontus Hallengren till sitt första möte med REACT EU - förstärkt vägledning med låga förväntningar och två års arbetslöshet i ryggen. Ett par månader senare har hans lust till sociala sammanhang väckts och jakten på ett nytt jobb inletts.

REACT EU – förstärkt vägledning är ett projekt för den som har blivit arbetslös under pandemin. Projekt finansieras av Europeiska socialfonden som en del av Europeiska unionens hantering av covid-19-pandemin. Pontus Hallengren 26 år gammal är en av de som deltagit i den första gruppen i projektet. Han flyttade till Osby från Lund efter gymnasiet 2018 när han fick jobb inom VVS. När pandemin kom fick han dock gå hem från jobbet och fastnade sen hemma.

- Jag tänkte att det inte skulle bli långvarigt men det blev min vardag och det var svårt att motivera sig att söka jobb eller komma i gång överhuvudtaget, berättar han.

Som inskriven på Osby kommun Kompetensa fick han erbjudande att delta i REACT EU – förstärkt vägledning. Deltagarna får genom gruppaktiviteter och individuella samtal möjlighet att utvecklas inom olika områden som är viktiga att ha kunskap om för att lyckas på arbetsmarknaden.

- Första intrycket för mig var väl att det här var något jag måste göra och jag hade inga höga tankar om det men jag gick ändå in med ett öppet sinne, berättar Pontus.

Han säger sen att projektet förändrats hela hans livssyn.

- Motivationen i livet har kommit tillbaka. Jag känner att jag inte nöjer mig med att sitta hemma utan jag vill komma någonstans, säger han.
Det som han tycker har varit bäst är möjligheterna till självreflektion som varit både givande och utvecklande.

Ser positivt på framtiden

Från en situation där det kunde gå flera dagar utan att Pontus pratade med någon har han idag mycket att se fram emot när det är ett par veckor kvar av projekttiden. Det han saknar mest med att inte ha ett jobb är rutinerna, att ha någonstans att gå varje dag och komma ut ur lägenheten.

- Nu ska jag ta med mig mina nya verktyg och prova dem i verkliga livet. Jag har inget sommarjobb än men är förhoppningsfull, säger han.

Pontus söker främst ett jobb inom hantverksyrken, kanske inom VVS igen där han har erfarenhet.

Om du skulle beskriva dig för en framtida arbetsgivare då, hur är Pontus Hallengren?

- Lojal är jag och ställer upp i vått och torrt. När jag är intresserad av något så sätter jag mig snabbt in i det och jag lär mig riktigt fort, säger han.

Förutom motivationen att söka nytt jobb har REACT EU – förstärkt vägledning också fört med sig något annat positivt i Pontus liv.

- Jag har träffat en tjej som jag är särbo med. Vi har träffats under den här projekttiden eftersom jag vågat ta för mig mer och gå utanför min bekvämlighetszon, berättar han och ler.

I framtiden vill Pontus flytta ihop med sin tjej, göra klart sin lärlingsperiod inom VVS-yrket och få ett bra jobb.

Snart är det dags att dra igång en ny omgång av REACT EU - förstärkt vägledning - Välkommen med din intresseanmälan!

Pontus Hallengren sitter på en bänk utanför Kompetensa.

Pontus Hallengren ser positivt på framtiden och söker nu aktivt ett nytt jobb.