Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Amanda och Jessica blir ansikten utåt för vårdyrket

Amanda Nilsson och Jessica Johansson är utbildade till vårdambassadörer inom Osby kommun med uppdraget att berätta om sitt jobb. Syftet är att locka fler att vilja arbeta inom vård och omsorg.

Amanda Nilsson arbetar som stödassistent inom LSS på Västra Storgatans gruppbostad i Osby. När hon fick frågan om hon ville bli vårdambassadör visste hon inte alls vad det skulle innebära men tackade sedan ja eftersom hon tycker så mycket om sitt jobb.

- Det är så roligt och det ger mig så mycket. Att jobba inom LSS har lärt mig att jag med små insatser kan göra stor skillnad för mina omsorgstagare. Det är så mycket känslor man får ta del av i det här jobbet också eftersom jag möter människor i deras hem, berättar hon.

Efter att ha arbetat i matbutik och med kundtjänst sökte sig Amanda till vård- och omsorgscollege och började sedan arbeta inom LSS.

"Jag älskar mitt yrke!"

På Soldalen i Lönsboda arbetar Jessica Johansson som specialistundersköterska inom demenssjukdom. Även hon är numera utbildad vårdambassadör och hon tyckte att det lät som ett spännande uppdrag när hon fick frågan.

- Det är något nytt och jag representerar gärna mitt yrke, jag älskar mitt yrke, säger hon och beskriver arbetet med att underlätta för de demenssjuka patienterna som en gåva.

Hon ser precis som Amanda fram emot att få vara med på mässor, träffa studenter och sprida en positiv bild av yrket för att inspirera fler att välja samma bana.

- Det är inte så lätt att få rätt personer att söka sig till jobb inom vården och där vill jag med min erfarenhet och kompetens hjälpa till framöver, säger Jessica.

Jessica har flera gånger under sitt yrkesliv vidareutbildat sig för att lära sig mer och utvecklas. Nu läser hon en specialistutbildning i äldres hälsa och ohälsa.

Amanda berättar att de vanligaste fördomarna hon möter kring arbete inom vård och omsorg går att slå hål på med information.

- Om man säger att man arbetar inom vård och omsorg så tänker folk direkt på biten med omvårdnadshygien men det är verkligen en så liten del av det som jobbet handlar om. Sen tror många att det bara är tjejer som jobbar inom vården och även om vi är fler än killarna så är det här verkligen ett jobb som passar både män och kvinnor, säger hon.

Vård- och omsorgscollege

Amanda och Jessica är båda utbildade inom vård- och omsorgscollege nordost där alla kommuner i nordöstra Skåne är med som både arbetsgivare och utbildare. Att vara med i ett VO-college innebär att man är certifierade och har hög kvalitet på både utbildning och arbetsplatsförlagt lärande. Vårdambassadörer utbildas genom VO-college regionalt och nationellt.

Läs mer om vård- och omsorgscollege

Amanda är vårdambassadör inom LSS

Amanda Nilsson är vårdambassadör inom LSS i Osby kommun.