Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Ny bygger vi ny rondell i Osby

Längs riksväg 15 i höjd med Kälsvedsvägen byggs nu en ny cirkulationsplats. På torsdagsförmiddagen togs de allra första spadtagen.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Larsson (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lotte Melin (C), näringslivsutvecklare Jimmy Ekborg och Fasab Entreprenads arbetschef Dennis Karlsson var på plats för att ta det ceremoniella första spadtaget som markerar byggstarten.

- Eftersom ett nytt blåljushus med brandstation, ambulans och polis ska byggas här i området har behovet av en ny cirkulationsplats uppkommit för att öka säkerheten för bilister, bussar, fotgängare och cyklister, säger Niklas Larsson (C).

- Dessutom har vi det nya industriområdet här som utvecklas för fullt. Fler kommer arbeta i området och då behöver vi en säkrare korsning, fyller Lotte Melin (C) i.

Tillfällig lösning med förbifart

Planen är att cirkulationsplatsen ska stå färdig i november/december 2022 och under entreprenadstiden kommer en tillfällig lösning med en förbifart att byggas för att öka säkerheten för förbipasserande och de som arbetar i området. Infarten på Kälsvedsvägen kommer att stängas tillfälligt och det medför att infart till Åkervägen, Gärdesvägen och Lyckevägen leds om via Vintervägen och Kälsvedsvägen.

Hastighetsgränsen kommer också att sänkas på riksväg 15 under tiden arbetet pågår. Genom att undvika stoppljus kommer trafikflödet att kunna flyta på som vanligt fast i lägre hastighet.

Bild

Här byggs den nya rondellen, där väg 15 och Kälsvedsvägen möts.

Det var rejäla spadtag som togs.

Dennis Karlsson från Fasab Entreprenad, som utför byggarbetet, visar hur man kan köra under entreprenadstiden.

Korsningen är trafikerad och en cirkulationsplats kommer att öka säkerheten.