Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Ny lag för tobaksfria nikotinprodukter kan skydda unga mot nikotinberoende

Den 21 juni 2022 tog riksdagen beslut om en ny lag för att reglera nikotinprodukter, som till exempel vitt snus. Under de senaste åren har användningen av snus ökat bland unga i Sverige. För att skydda barn och unga mot beroendeframkallande produkter kommer tobaksfria nikotinprodukter också omfattas av den nya lagen.

Idag finns olika sorters snus som skiljer i innehåll och i hur de regleras. Den nya lagen ska reglera tobaksfria nikotinprodukter på samma sätt som andra produkter med tobak. Det gäller bland annat reglering kring marknadsföring, märkning och åldersgräns. Lagen träder i kraft den 1 augusti 2022.

Vad gör Osby kommun?

Lagen innebär att alla produkter som går inom kategorin tobaksfria nikotinprodukter kommer ingå i kommunens och polisens tillsynsarbete. Kommunen kommer kunna kontrollera försäljningen, se till att den går rätt till och följer lagstiftningen.

Kan minska nikotinberoende hos yngre

Barn och unga är särskilt känsliga för nikotinets belönande och beroendeframkallande egenskaper och därför behövs ett skydd i form av en ny lag. Detta kommer innebära att det tobaksfria snuset blir svårare att få tag på och förhoppningsvis leda till att färre ungdomar hamnar i ett nikotinberoende.

Anmäl försäljning till kommunen

Om du vill sälja eller redan säljer tobaksfria nikotinprodukter måste du anmäla försäljningen till kommunen. Det gör du genom att fylla i en blankett som du skickar till vår miljö- och byggförvaltning.

Blankett – Anmälan om försäljning av tobaksfria nikotinprodukter Pdf, 552 kB.

Kontakt

Klicka på personens eller verksamhetens namn och fyll i formuläret för att ta kontakt via e-post.

Läs om hur vi hanterar personuppgifter.

Bild