Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Följ med på lekplatsturné med Molly och Kajsa

Vilka vet bättre om en lekplats håller måttet än två åttaåringar med massor av spring i benen? Molly och Kajsa har tagit sig an uppgiften att testa ett par av alla fina lekplatser som finns i Osby kommun och betygsätta dem. Ett jobb som kräver att man tål både mycket snurr och gung.

Lekplatstestarna Molly och Kajsa är båda åtta år gamla och uppväxta i Osby. Deras största intressen är hästar, både riktiga och käpphästar. De är två aktiva tjejer som med klättervänliga kläder och vattenflaskor är mycket peppade på testdagens första besöksmål: Essoparken i Lönsboda.

Lekplatsen i Essoparken i Lönsboda

På håll noterar både Molly och Kajsa att lekplatsen som ligger lummigt och fint verkar ha en hel del som faller dem båda i smaken.

- Jag ser att där finns en gungbräda och det ger pluspoäng från mig, ropar Molly innan hon sätter fart in på lekplatsen.

De klättrar allra först i klätterställningen och kommer sedan fram till kompisgungan.

- Jag gillar vanliga gungor bäst medan Molly föredrar kompisgungan och på den här lekplatsen finns det både och, konstaterar Kajsa nöjt.

Allra mest populär blir snurr-gungan på en av klätterställningarna som båda barnen vill prova, flera gånger.

Betyg: Stark 4:a av 5

Molly och Kajsa ger lekplatsen i Essoparken i Lönsboda en stark fyra med motiveringen att den inte är för stor så man inte hinner prova allt men inte heller för liten så det blir tråkigt. Lekplatsen har roliga leksaker och får därför en stark 4:a.

Lekplatsen på Prästängen i Osby

Vid den här stora och centrala lekplatsen i Osby råder det ingen tvekan om vilken av leksakerna som lockar mest. Musikbågen är både iögonfallande med sin höga höjd och orange färg samtidigt som interaktiviteten är spännande för många barn.

- Man trycker på den här knappen och sen får man olika uppdrag som man ska göra, berättar Kajsa och startar musikbågen.

Tjejerna får i uppdrag att röra sig mellan siffrorna på marken så länge musiken spelar och när den stannar ska också de stå stilla.

- Frys! Nummer tre rörde sig, ropar musikbågen och Molly som försökte stå stilla men vinglade till lite grand får strax ett nytt försök när musiken återigen går i gång.

Safarijeepen, snurrgunga, snurrkarusell, gungor, lekställningar och mycket annat ryms på den här lekplatsen som ligger vackert i närheten av Osbysjön där ett bad kan locka efter all fysisk aktivitet.

Betyg: EN FEMMA!!!

Både Molly och Kajsa är mycket förtjusta i den här lekplatsen och trots att de varit här och lekt många gånger förut lockar miljön och lekredskapen till skratt och rörelse. Molly och Kajsa slår fast att det finns något för alla här eftersom man kan klättra en massa, snurra sig snurrig och gunga sig gungig.

Pulskul i Lönsboda

Alldeles intill lekplatsen i Essoparken i Lönsboda finns Pulskul som är en aktivitetsrunda för hela familjen. Skyltar finns utplacerade i grönområdet och på varje skylt finns enkla fysiska utmaningar att ta sig an för att komma vidare på rundan.

Molly och Kajsa är genast på hugget och vill prova. På en av skyltarna läser de att de ska ta sig till nästa skylt genom att imitera sitt favoritdjur. Att det är den riktiga hästen och inte käpphästen de imiterar är tämligen tydligt när de båda sätter av i full galopp till nästa skylt.

- Det här är riktigt roligt med alla rörelser, säger Molly och tar en klunk med vatten när de är klara.

Kajsa som också fått lite röda kinder av att ha gått björngång, gjort bensparkar och hoppat som en sprattelgubbe håller med.

- Det var kul också att det fanns två rörelser att göra per skylt, säger hon.

Betyg: 3,5 eller 4 av 5

Molly tyckte att aktiviteten var värd 3,5 medan Kajsa gav ett litet högre betyg med en 4:a. Båda tyckte om aktiviteten och tycker att den passar bäst för barn från 3 år upp till 10 år även om såklart både yngre och äldre kan ha glädje av rundan. Tjejerna tyckte det var enkelt att förstå vilka övningar de skulle göra men tyckte det var spännande att det fanns QR-koder att scanna för den som ville ha lite hjälp på traven.

Upptäck gärna fler av Osby kommuns aktivitetsrundor och lekplatser under din vistelse i kommunen!

Totalt har Osby kommun tre aktivitetsrundor där den lite lugnare Harmonirundan finns på udden vid Filosofvägen i Osby och vid Lindvallen i Killeberg på Såggatan 6 kan man träna upp sin puls och styrka.

Här kan du höra när Molly och Kajsa medverkade i P4 Kristianstad Sveriges radio för att berätta om lekplatstestet

Molly och Kajsa.

Molly och Kajsa är nöjda med lekplatsutbudet i Osby kommun.

Kajsa och Molly bensparkar när de testar Pulskul i Lönsboda.

Kajsa och Molly bensparkar när de testar Pulskul i Lönsboda.

Bild på Molly och Kajsa som leker i musikbågen.

Vid prästängen i Osby finns en stor och omtyckt lekplats.