Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Elevers arbete mot våld i nära relationer uppmärksammas nationellt

För sjunde året i rad genomförs kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” som sätter fokus på killars våld mot tjejer och våld i ungas relationer. Under 2022 arbetade elever från vård- och omsorgsprogrammet vid Ekbackeskolan för att sprida medvetenhet kring ämnet. Nu uppmärksammas deras arbete nationellt när de blivit inbjuda till en konferens av Länsstyrelsen för att visa hur unga och yrkesverksamma lokalt kan arbeta med kampanjen och kunskapsspridning i ämnet.

- Jag blir så oerhört stolt av att vara lärare till dessa elever, de fortsätter att imponera på mig varje dag, säger Sanne Malm-Mark som är lärare på vård- och omsorgsprogrammet.

Den 1 februari 2023 kommer fyra elever och två lärare från vård- och omsorgsprogrammet på Ekbackeskolan åka till Göteborg för att medverka i konferensen som utgör startskottet för den nationella kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”. Ekbackeskolan kommer delta som en av tre goda exempel där unga och yrkesverksamma lokalt arbetat med kampanjen och kunskapsspridning på ett bra sätt.

- Eleverna arbetar så hårt i skolan så det gläder mig att de får respons och uppmärksammas för sitt arbete, det förtjänar de verkligen. Jag tycker det är betydelsefullt att lokala exempel lyfts fram och uppmärksammas. Även om vi är en mindre skola i en mindre ort så kan elevernas arbete synas och göra skillnad, säger Sanne.

Föreläsningar och kunskapsspridning via sociala medier och affischer

Eleverna och lärarna är inbjudna för att presentera hur de arbetade med kampanjen under läsåret 2022. Under arbetet delades eleverna upp i tre grupper där en av grupperna fokuserade på att föreläsa om ämnet till högstadieelever, den andra arbetade med att öka medvetenhet via sociala medier och den tredje fokuserade på att sprida kampanjen i samhället med hjälp av affischer som sattes upp runt om i Osby kommun.

- Arbetet som eleverna gjorde med kampanjen visar inte bara på deras kunskaper utan det säger så mycket om den fina människosyn de har och deras vilja att förbättra livsvillkoren för människor i sin omgivning. Att se deras engagemang och driv för sin utbildning och sitt lärande är nog varje lärares dröm, berättar Sanne.

Konferensen sänds kostnadsfritt och går att se digitalt. Den kommer även att spelas in och ligga tillgänglig på Länsstyrelsens webbplats i efterhand.

Anmäl dig till konferensen