Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Att göra praktik utomlands – ett minne för livet

- Jag är glad att jag har fått uppleva så mycket och se flera olika platser, säger Matilda Persson som går Hotell- och turismprogrammet på Ekbackeskolan. Vill du studera ett yrkesprogram och kombinera det med att se nya platser i världen? På Ekbackeskolan har du möjlighet att göra delar av din APL i ett annat europeiskt land.

Matilda Persson valde Hotell- och turismprogrammet på Ekbackeskolan i Osby för hon ville kunna kombinera sin studietid med praktik. Nu går hon tredje året och tar studenten till sommaren, men först ska hon till Mallorca under 7 veckor och göra sin APL på ett hotell.

- Jag ser verkligen fram emot Mallorca. Första året hade jag praktik i Sverige och förra året var jag i Valencia på ett hotell. Under praktiken har fått utmana mig själv. När jag började gymnasiet var jag lite blyg men under skolgången har jag utvecklats så mycket både personligt och socialt, berättar Matilda.

Martina Ranvert som är lärare på hotell- och turismprogrammet på Ekbackeskolan menar också att hon ser en stor skillnad på eleverna när de gjort sin praktik. Hon berättar att eleverna blir mycket mer självsäkra, lär sig att planera, organisera och ta mer ansvar.

- APL är en stor del av undervisningen, eleverna växer inte bara som personer men får också mycket mer kunskap om arbetet. Det är väldigt roligt när eleverna ser den röda tråden i undervisningen, att de teoretiska kunskaper som de fått lära sig kommer till användning i praktiken, säger Martina.

Ett stort kontaktnät

Ekbackeskolan har samarbete med flertalet kontaktorganisationer i Europa och hjälper dig matcha dina mål och önskemål med arbetsplatser. Du kan få arbetsträna inom bland annat industrin, på hotell, i butik, inom barnomsorg, inom daglig verksamhet eller inom vård och omsorg.

- Jag kan verkligen rekommenderat att gå ett yrkesprogram. Ingen dag är sig lik, utbildningen har förberett mig inför arbetslivet. Jag har redan två extrajobb och ser fram emot en karriär inom hotell- och turistbranschen. Mitt mål är att arbeta utomlands på ett hotell efter studenten, berättar Matilda.

Matilda Persson sitter vid bord i cafeterian på Ekbackeskolan

Matilda Persson går tredje året på Hotell- och turismprogrammet på Ekbackeskolan.

Martina Ranvert står framför en tavla i ett klassrum

Martina Ranvert är både lärare på Hotell- och turismprogrammet och samordnare för APL-platserna