Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

”Vi är som en familj på Yrkesskolan”

På Yrkesskolan erbjuds en väg för dig som av en eller flera anledningar inte når upp till gymnasieskolans antagningskrav eller behöver en anpassad skolmiljö. Här står individens behov i centrum med en utbildning som anpassas efter det. Azita och Madeleine är två av våra elever och de beskriver skolan som en stor familj.

- Vi är som en familj på skolan. Alla känner alla, det är lugnt och tryggt. Sen är alla lärare också väldigt bra, säger Azita.

Azita och Madeleine går båda inriktningen Försäljning och service. Där får de bland annat lära sig om handelsbranschen och testa på olika yrken genom praktik och studiebesök. Praktiken ger en möjlighet att prova på olika arbetsplatser, eller stanna kvar på samma om man känner att man har hittat rätt. Det har nämligen Madeleine gjort!

- Jag är på Coop i Broby och trivs väldigt bra. Jag plockar upp varor, det är roligt för man får träffa mycket folk och det är ganska lugnt. Det känns verkligen som något jag hade kunnat göra i framtiden, säger Madeleine.

Eleverna får även chans att praktisera på skolan då de sköter caféet som finns till för personal och elever.

Tre inriktningar

Förutom inriktningen försäljning och service erbjuder Yrkesskolan inriktning inom Park, fastighet och anläggning eller Fordonsprogrammet.

På Fordonsprogrammet lär man sig om fordonsvård, godshantering, däckverkstad och fordons- och maskinreperationer. På Park, fastighet och anläggning lär man sig att använda maskiner som gräsklippare, röjmotorsåg och andra redskap. Här har man även möjlighet att ta traktorkörkort, motorsåg- och röjmotorsågkort, ATV-kort (fyrhjulig motorcykel) och truckkort. Felix som går inriktningen menar att man lär känna naturen under utbildningen och lär sig genom att göra.

- Vi gör allt möjligt på skolan, under vintern plogar vi snö, sätter upp julbelysning och saltar. Annars klipper vi häckar, rensar ogräs, trimmar och bygger egna väggar, säger Felix.

Är du intresserad av att gå på Yrkesskolan?

Kontakta Maria Hassel på maria.hassel@osby.se så erbjuder vi en rundtur av skolan. Du får även skugga ett program och klass.

Felix står framför en traktor inne i en lokal på Yrkesskolan

Felix trivs bra på inriktningen Park, fastighet och anläggning.

Madeleine och Azita står i skolans kiosk

Madeleine och Azita går båda på inriktningen Försäljning och service på Yrkesskolan. Här står de i skolans café.

På Yrkesskolan kan vi erbjuda två olika skolformer - Introduktionsprogrammet och Anpassad gymnasieskolan.


Introduktionsprogrammet – individuellt alternativ
Finns till för de elever som har någon form av NPF-diagnos. Utbildningen varvas med de gemensamma ämnena, studiebesök och praktik. Totalt ingår 8 gymnasiegemensamma ämnen. Här kan du också läsa kurser mot de yrkesinriktningar som erbjuds.

Anpassad gymnasieskola
Vi erbjuder en trygg och strukturerad miljö med dels skolförlagd utbildning och dels lärlingsutbildning. I de skolförlagda programmen är du ute på en arbetsplats minst 22 veckor av din utbildning. Inom lärlingsutbildning är du ute minst hälften av tiden på en arbetsplats.

Läs mer på vår hemsida »

Fyra elever från Fordonsprogrammet står framför en bil

Eleverna på Fordonsinriktningen tycker det är roligt att reparera fordon.

En av eleverna kör en gräsklippare i en park