Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Vincent har sikte mot OS

Går det att elitsatsa inom sin sport när man läser på Ekbackeskolan? Det menar Vincent Johnson som kombinerar sina studier på Ekbackeskolan med simning som individuellt val, samtidigt som han har siktet mot en proffskarriär inom simning. Sommaren 2022 tog han guld i 100 meter bröstsim på Ungdoms-SM och har många mål, bland annat siktar han på att bli den första svenska att simmat under minuten på 100 meter bröstsim i långbana.

Simningen har alltid varit närvarande för Vincent, även om han har testat någon annan sport så är det ingen som har tilltalat han lika mycket som simningen. När det var dags för gymnasievalet ville Vincent ha en utbildning som fungerar med hans elitsatsning, Ekbackeskolan blev svaret.

- Jag kollade på andra skolor men det finns ingen som ligger i närheten av Osby som kan erbjuda det Ekbackeskolan kan, det är skönt att ha nära hemmet samtidigt som jag kan fortsätta med simningen. Nu går jag industritekniska programmet, det är väldigt praktiskt vilket passar mig perfekt. Vi gör mycket på skoltid så det blir inte lika mycket skolarbete på kvällar och helger. Det är skönt, för min fritid går ut på att träna och tävla i simning, säger Vincent.

Skräddarsydd träning

Ekbackeskolans sportinriktning Osby Sport Academy har både simning, hockey, fotboll och padel. Här görs det ingen selektering utan alla som vill är välkomna. Tanken är att även om man bara vill träna för det är kul eller om man vill satsa mer på sporten så ska man kunna göra det.

- Det har funkat väldigt bra med simningen på skolan. Man får egna träningspass utifrån sina förutsättningar och tränar på det man själv behöver. Vi brukar träna mycket på teknik. Sen finns det något som heter motivationsvalet på skolan som man kan gå om man vill ha extra träning och vill utmana sig lite mer. Vi brukar vara på gymmet under motivationsvalet, min träning skräddarsys efter vad jag behöver där också. Allt är väldigt proffsigt och jag känner verkligen att jag får det jag behöver, berättar Vincent.

Vincent går första året på gymnasiet och har mycket framför sig. Men redan nu har han siktet inställt, OS 2028 är målet.