Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Femteklassare i full blås under Generation Pep-dag

Drygt 140 femteklassare i kommunen deltog i dagens aktivitetsdag som arrangerades av elever på barn- och fritidsprogrammet på Ekbackeskolan. Fokus för aktiviteterna var att främja hälsa, motion och en sund kost. Vinden på idrottsplatsen i Osby var påtaglig men det var inget som stoppade de fartfyllda elever som tog sig an alla övningar med mycket engagemang.

Att planera en dag full med aktiviteter för cirka 140 femteklassare är inte alltid lätt. Jacob och Robin som går andra året på barn- och fritidsprogrammet på Ekbackeskolan har varit spindlarna i nätet under dagens Pep-dag och tycker både planeringen och genomförandet har rullat på bra.

- Det är klart att allt inte alltid går som man planerat men det löser sig alltid, jag tycker det har gått bra. Vi försökte förbereda så mycket vi kunde och det verkar som barnen har tyckt om det. Det har varit väldigt roligt och något vi absolut kunnat göra igen, säger Robin.

Tillsammans med sina klasskamrater höll de i olika samarbetsövningar och ett antal fotbollsmatcher. Utöver det ordnade Ekbackeskolans idrottsinriktning och Lekolar några aktiviteter för att främja rörelseglädjen och ICA Supermarket Osby var på plats för att prata om kost. Dagen rundades av med en gemensam avslutning.

Inspirera till rörelse

De flesta barn och unga i Sverige idag rör sig för lite och äter för dåligt, därför valde eleverna på barn- och fritid att arrangera denna dag för att främja rörelseglädjen. Initiativet startade redan förra året då en liknande dag genomfördes och blev så uppskattad att den arrangerades i år igen.

- Att inspirera till rörelseglädje är något eleverna verkligen ville göra. I undervisningen pratar vi om fritid, hälsa, rörelse och den minskade aktiviteten hos yngre. Denna dag var ett utmärkt exempel på hur vår teori kan bli praktik i form av en aktivitetsdag för yngre, säger Benny Johansson som är lärare på barn- och fritidsprogrammet.

Generation pep är en icke vinstdrivande organisation som initierats av kronprinsessparet. Deras vision är att alla barn och ungdomar i Sverige ska ha möjlighet och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Tillsammans med samarbetspartners arbetar de för att skapa en folkrörelse med mer fysisk aktivitet, bättre matvanor och mer jämlik hälsa för barn och unga.

Elever sitter på konstgräset och gör samarbetsövningar
Jacob och Robin står på idrottsplatsen

Jacob Lindhe och Robin Nordgren har satt ihop schemat för dagen.

Skylt som hänger på ett fotbollsnät där det står Samarbetsövningar