Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Ungas röster lyfts fram i KulturCrew

KulturCrew ger kulturintresserade ungdomar chansen att planera och genomföra kulturarrangemang, delta på och bakom scen vid olika konserter och delta i workshops. Exakt vad de ska göra är upp till dem själva. "- Istället för att vi vuxna ska sitta och bestämma vad ungdomarna ska göra så inkluderar vi dem i besluten och låter de själva styra över vad de vill utforska mer, säger Åsa Klinthage Andersson som är chef på Musikskolan.

KulturCrew är en del av ett nationellt projekt som startade i Sverige 2016, det finns till för alla ungdomar i Osby mellan årskurs 5 till 9. Här får man chans att utveckla Musikskolan utifrån sina egna tankar och vad man tycker är roligt.

- Ett exempel från en av deras idéer som blev till verklighet var evenemanget de hade under Musikskolans vecka. Ungdomarna är intresserade av stand-up och ville gärna göra något kring det. De genomförde då en workshop i stand-up tillsammans med den lokala komikerna Jessica Persson och Lars Magnusson, säger Åsa.

I Osby kommun har gruppen funnits i några år, detta året bestod den av 13 ungdomar i olika åldrar som träffats varje vecka. Åsa driver KulturCrew i Osby tillsammans med kulturadministratör Afsanéh Larsson. Förutom evenemanget vid Musikskolans vecka har de genomfört flera andra aktiviteter, bland annat ett på Borgen under Alla hjärtans dag. Inför varje evenemang får de en budget att planera kring, sen bjuds det in deltagare och evenemanget marknadsförs.

- Det är så kul att se hur ungdomarna tar sig an olika uppgifter. Trots att de är så olika så samarbetar de väldigt bra och har en stark gruppsammanhållning. Vi låter dem hitta sin egna vägar och fokuserar på upptäckarlusten istället för prestationen, säger Afsanéh.

Blir uppmärksammade av forskningsvärlden

Det är många som tagit ett intresse för KulturCrew, bland annat inom forskningsvärlden där forskaren Adriana Di Lorenzo Tillborg från Malmö Musikhögskola forskar om KulturCrew utifrån ung delaktighet och ungas möjlighet att påverka kulturlivet. Hon har valt att forska på Kulturcrew-gruppen i Osby för att se hur gruppen fungerar i praktiken och vilka möjligheter ett projekt som detta medför. Det görs genom samtal och intervjuer med handledare och ungdomar.

Vill du vara med i KulturCrew?

En ny omgång av gruppen startar upp till hösten igen. Ta chansen att lära dig mer om hur man gör kulturarrangemang, vara delaktig både på och bakom scen vid olika konserter och föreställningar, få mer kunskap om marknadsföring och lära dig att göra egna event.

Kursen är avgiftsfri då den genomförs med stöd från Kulturrådet. Har du frågor eller vill anmäla dig?

Hör av dig till Åsa Klinthage Andersson.

Mail: asa.klinthage.andersson@osby.se

Hela kulturcrew-gänget står i konserthallen i Musikskolan tillsammans med komikerna Jessica och Lars

Ungdomarna var nöjda efter en workshop i stand-up med Jessica och Lars.