Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

SFI erbjuds till ukrainska flyktingar

Osby kommun kommer från och med 7 augusti 2023 erbjuda svenska för invandrare till personer som ansökt om eller fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd. Detta efter ett beslut från regeringen som har ändrat i förordningen om Vuxenutbildningen för att kunna erbjuda SFI för personer som flytt från Ukraina och har skydd i Sverige enligt det så kallade massflyktsdirektivet.

Det har tidigare inte varit möjligt för personer som befinner sig i Sverige under massflyktsdirektivet att studera SFI. Regeringens nya bestämmelse i förordningen som började gälla 1 juni 2023 ska ändra på detta. Den innebär att kommuner kan låta personer som ansökt om eller fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd delta i svenska för invandrare, om de saknar grundläggande kunskaper i svenska som utbildningen erbjuder. Utbildning i SFI får erbjudas till dessa personer från och med andra kalenderhalvåret det år de fyller 18 år.

Efter regeringens bestämmelse är det upp till varje kommun att ta beslut om det är möjligt att erbjuda i sina verksamheter. Under onsdagens sammanträde i Kommunstyrelsen beslutades det att Osby kommun kommer erbjuda SFI till denna målgrupp. Vuxenutbildningen i Osby kommer göra nödvändiga förberedelser för att kunna erbjuda SFI-utbildning med start 7 augusti 2023.

I maj 2023 fanns 18 sökande från Ukraina registrerade i Migrationsverkets mottagningssystem boendes i Osby kommun. Arbete- och välfärdsförvaltningen har svårt att uppskatta hur stor andel av dessa personer som kommer att ansöka till SFI.