Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Möt Lotte Melin – kommunstyrelsens nya ordförande

Med lång erfarenhet inom politiken och god kunskap om Osby kommun har Lotte Melin (C) inlett sitt nya uppdrag som kommunstyrelsens ordförande.

Lotte Melin (C) kommer in i det lilla samtalsrummet på kommunhuset och sätter sig på en stol vid bordet. Det märks att hon känner till kommunhuset väl och hittar vant i korridorerna och till de många sammanträdesrummen.

Hon har varit kommunstyrelsens ordförande i snart fyra veckor nu och har gjort en rivstart med möten för att sätta sig in alla nya frågor.

-Det bara rusar på och det är både spännande och omväxlande. Det är också en ny upplevelse och ovant att representera kommunen och vara personen som ska synas utåt. Nu blir jag också igenkänd varje dag som Osby kommuns nya KSO. Men jag känner mig rätt vanlig fortfarande bara att det finns större förväntningar på mig nu i andra sammanhang, säger Lotte Melin.

Lång erfarenhet

Lotte har en lång erfarenhet inom politiken och har varit aktiv i Osby sedan 1990-talet. Senast har hon haft uppdraget som samhällsbyggnadsnämndens ordförande och samtidigt ledamot i kommunstyrelsen.

Nu är hennes uppdrag att vara kommunstyrelsens ordförande och ser därför en möjlighet att få till fler diskussioner på kommunstyrelsens sammanträden med målsättningen att ta gemensamma beslut för Osby kommuns bästa.

-Jag vill få till en så stor politisk enighet som möjligt. Jag tänker att vi kan spara tid i slutändan så vi inte hamnar i snabba beslut eller att vi inte kan ta beslut på grund av oenighet. Om vi diskuterar vissa förslag och beslut tillsammans på kommunstyrelsens sammanträden får alla också samma bild och samma svar. Men jag upplever att vi alltid har varit rätt så eniga. Vi som är aktiva i politiken sitter här för Osby kommuns bästa och det är det som driver politiken i Osby, Säger Lotte.

Många fördelar i Osby kommun

Lotte pratar gärna om fördelarna med Osby kommun.

-Vi har en stor fördel att vi är så nära varandra. Kommuninvånare, företagarna och alla fantastiska föreningar vi har i kommunen och den andan och förtroendet vi har mellan oss, det har vi alla nytta av. Där sticker vi ut i Osby kommun, säger Lotte.

Naturen i Osby kommun är också något som hon absolut tycker att man ska passa på att njuta av.

-Det räcker egentligen att bara gå utanför dörren. Vi har så mycket natur att uppleva genom promenadstråk och sjöar. På sommaren är ju Vesljungasjön väldigt fint, säger Lotte.

Ekonomiska utmaningar

Osby kommun har som så många andra kommuner ekonomiska utmaningar just nu och budget är ett återkommande samtalsämne i flera ledningsgrupper. Lotte är medveten om att det kan skapa oro men lever i tron att det vi måste spara på i Osby kommun inte får så stora effekter för den enskilde. Vi kan spara genom volymanpassning och samtidigt har vi en fördel att det en låg arbetslöshet i kommunen.

-Vi har och har haft många saker som är lite guldkant och det är det jobbigt att göra sig av med men just nu så måste vi det för att klara våra lagstadgade uppdrag. Men vi får ändå toppbetyg i undersökningar gällande äldreomsorgen till exempel och det är imponerande att vi kan göra så bra jobb och ändå ligga på samma kostnader som andra kommuner i liknande storlek. Det visar att vi kan nå goda resultat också utan guldkanten, säger Lotte Melin.

Men Lotte hoppas såklart att kunna komma tillbaka till guldkanten när ekonomin stabiliseras men poängterar att det just nu är viktigt att Osby kommun har en verksamhet som matchar behovet.

- Vi ska ha rätt och passande kostym och jag känner stort förtroende för kommundirektören Petra Gummesson och har tillit till att hon tillsammans med medarbetare och chefer kommer att lösa kommunens uppdrag på ett bra sätt, säger Lotte Melin.

Hästar på fritiden

På sista frågan om vad hon gör på fritiden, när hon inte jobbar erkänner hon att det blir en hel del jobb. Men mycket tid lägger hon också på att stötta sin sons fritidsintresse.

-Ponnytrav med min son är mitt fritidsintresse. Han tävlar och jag tycker det är roligt att följa honom. Vi åker på tävlingar mest i södra sverige och till Jägersro som är hemmabanan. Det blir ganska mycket att köra, säger Lotte.

Bild