Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Lyckad EPA-träff på sjöängen

Med syftet att skapa bättre relationer med ungdomar i Osby kommun bjöd vi in till en EPA-träff vid Sjöängen. – Jag var väldigt osäker på om det skulle komma någon men det kom tre stycken nästan direkt när det började. Det är viktigt att vi lyssnar på ungdomarna och att de kan vara delaktiga så att vi kan skapa något positivt tillsammans, säger Therese Steinert som är ungdomssamordnare i kommunen.

Torsdagen den 21 september tändes grillen nere vid Sjöängen och alla som kom körandes med en EPA blev bjuden på en korv med bröd.

- Vi är väldigt nöjda med träffen. Det var många som kom, jag tror att jag såg 14 olika A-traktorer och även en moped och en mopedbil. Och vi är väldigt tacksamma för de externa aktörerna som kom. Det är kul att det finns näringsidkare som vill och det märks att det finns en vilja att bidra som är jätteviktigt, säger Åsa Brorsson som är trygghetssamordnare i Osby kommun.

På fritidsgården Pulsen har man länge tänkt på att ha något event med EPA-traktorer eftersom de ungdomarna sällan kommer till Pulsen.

- Det känns aktuellt att göra något positivt med de som kör EPA eftersom de är många i Osby kommun. Och det var kul att andra kommuninvånare var nyfikna och kom dit för att träffa ungdomarna. En mamma kom ner för att hon hade bara hört namn på olika kompisar och nu ville hon få ett ansikte på ungdomarna som umgås med varandra. Och två herrar kom dit och åt en korv och pratade med ungdomarna. Det var verkligen kalasbra, säger Jörgen Karlsson som är fritidsledare på Pulsen.

Även polisen var på plats för att prata med ungdomarna.

- Syftet med att vi var där igår var för att kunna prata med ungdomarna i en neutral situation och inte vid ett trafikstopp till exempel. Vi ville lyssna på ungdomarna och de berättade för oss vad de tycker och tänker så det var jättebra. De fick förhoppningsvis en bättre bild av polisen och att vi inte jobbar mot varandra utan tillsammans för att det ska bli bättre i Osby kommun, säger Rickard Pedersen, ungdomsbrottsutredare på polisen.

- Ja, vi ville vara med för att skapa relationer med ungdomarna. De flesta sköter sig bra och vi ser inget problem med att man uppehåller sig på en plats om man fått okej från fastighetsägaren och så länge man inte stökar ner eller förstör något på platsen. Att de är ute och kör med sin EPA är bra, säger Veronica Gustafsson som är kommunpolis i Osby kommun.

Svarade på frågor

Under träffen fick ungdomarna svara anonymt på frågor med sin mobil.

– Det var flera som önskade fler EPA-träffar vilket känns väldigt positivt. Och flera skrev att de skulle vilja ha mer att göra på helgerna, säger Therese Steinert.

-Vi vill gå vidare med att göra fler liknande träffar eller event och pratar redan om olika möjligheter och teman för framtida träffar. Vi fick många idéer från ungdomarna och har själva lite tankar som vi nu ska prata ihop oss om och börja planera, säger Åsa Brorsson.

Bild