Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Det nya blåljushuset är på god väg

Det är många som är intresserade av byggnationen av det nya blåljushuset i Osby. Så därför tyckte vi att det var dags för ett studiebesök och en uppdatering av läget. Hur långt har man kommit med byggandet och går det att hålla nere kostnaderna?

Vi träffade Charlie Axelsson som är platschef på JSB Construction AB som är totalentreprenör för bygget. Han har daglig kontakt med projektledare och personal på Osby kommun och menar att samarbetet fungerar väldigt bra. Urban Erlandsson som är tf Fastighetschef på Osby kommun håller med.

-Vi träffas en gång i veckan, har byggmöte var tredje vecka och daglig kontakt via telefon. Vi jobbar intensivt med att banta ner kostnaderna utan att bli av med kvalitet och funktion. Det gäller att få fram vilken funktion vi vill ha och inte bara det som hade varit kul att ha, säger Urban.

Bygget rullar på enligt planerna. Stommen blev klar vecka 39 och sen är det dags för tak och fasad. Redan vecka 43 kommer blåljushuset att se färdigt ut på utsidan men då är det mycket kvar att göra på insidan av byggnaden.

Vad gör ni för att försöka hålla nere kostnaderna?

-Vi jobbar hela tiden tillsammans med att se olika ändringar och materialbyten bland annat. Till exempel har vi beslutat att ha betongväggar i stället för akustikpanel och trappräcket till terrasserna har vi gjort om till en billigare och smartare lösning än det tidigare var tänkt, säger Urban.

Fler ändringar har gjorts hittills. Bland annat kommer det bli plåtfasader i stället för kortenplåt. Plåtfasader är inte bara billigare utan innebär också mindre underhåll i framtiden. De har också tagit bort och förenklat saker i verkstan och tvätthallen. Och fyra vilorum kommer att bli till två.

-Det är kul att kunna påverka där det finns mer effektiva lösningar, säger Urban.

Vi fick en rundtur på bygget. Det kommer att arbeta runt 300 personer totalt under tiden det tar att färdigställa allt.

-Det kommer bli jättefint, det ser vi redan nu. Det är ett ganska speciellt bygge med många tekniska lösningar och mycket ventilation bland annat. Det är kul att se när man varit med och gjort ritningarna och nu gå här och se hur det artar sig, säger Charlie.

Det går åt väldigt mycket material i ett så här stort bygge.

-Det ska till exempel sättas upp 123 ton gips på väggarna och varje gipsskiva väger 12,5 kilo. Det kommer att ta 4500 timmar totalt att sätta upp. Och bara plattan krävde 450 kubik betong. Det är så stora mängder i dessa byggnader, berättar Charlie.

Så kommer det bli

När blåljushuset är färdigt kommer den totala byggytan vara ca 3 900 kvm. Där ska ambulans, polis och räddningstjänst finnas under samma tak. De två våningsplanen kommer innehålla fikarum, utbildningssal, omklädningsrum för dam och herr och ett gym. I vagnhallen kommer det finnas plats för två ambulanser, nio räddningsfordon och fyra polisbilar. Där bygger vi också tvätthall, saneringsrum och rökskyddsverkstad. Enligt planeringen ska blåljushuset vara klart sommaren 2024.

Bild

På bilden från vänster: Charlie Axelsson, Johan Persson, Robin Carlsson och Urban Erlandsson under rundturen.