Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Möt Wala Fakih – Drivet gav heltidsjobb

Wala Fakih har jobbat i Osby kommun i nästan fem år. Det har varit fem händelserika år när hon har gått från en extratjänst som lokalvårdare till en fast anställning i kommunen. Hennes beslutsamhet och engagemang tillsammans med uppmuntrande kollegor har varit receptet till hennes framgångsresa.

För Wala blev extratjänsten en väg till nya möjligheter och en plats där hon kunde visa sin potential.

-I början kunde jag inte så mycket svenska och var rädd att de inte skulle förstå mig och att jag inte skulle förstå dem men det gick bra och jag lärde mig jättemycket när jag jobbade. Varje dag tror jag att jag lärde mig minst två nya ord. Jag visade att jag är trevlig och kan prata, att jag inte är blyg och vill jobba. Svenska språket är nyckeln till att komma in i samhället och för att utvecklas måste du anstränga dig, säger Wala.

Walas engagemang och vilja att jobba visade sig också när hon lyckades ta körkort på två månader. Det blev ytterligare en nyckel till mer jobb genom ett nystartsjobb under ett år. Efter det fanns det en möjlighet att gå en grundläggande yrkesutbildning i lokalvård genom arbetsmarknadsenheten i Osby kommun. Då kunde hon få en fast anställning som lokalvårdare i kommunen.

- Jag var så glad och kände att nu har jag trygghet med lön och kan leva utan att vara beroende av bidrag. Städ är ett jättefint och bra yrke som är viktigt. Om vi inte städar på skolan eller äldreboendet så blir det kaos, säger Wala.

Jobbet blev en väg in i samhället och hennes kollegor har betytt mycket för henne under tidens gång.

- Jag trivs på mitt jobb och har så bra arbetskamrater. Nu känns de ibland som en del av min familj. I början när man kommer in som ny på ett jobb kan man känna sig lite utanför så då behöver man hjälp av arbetskamraterna att få känna sig välkommen på arbetsplatsen. Det tycker jag är viktigt, säger Wala.

-Mina kollegor höjer mig och bekräftar att jag är duktig och att jag kan gå vidare och studera till exempel. Nu läser jag svenska två på gymnasienivå. Jag har inte studerat i mitt hemland så jag fick först läsa in grundskola, högstadiet och nu håller jag på med gymnasiet. Jag vill utvecklas mer och mitt mål är att läsa vidare på högskolan till apotekstekniker eller apotekare. Det känns som att jag kan göra vad som helst, säger Wala.

Bild