Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Han är årets eldsjäl 2022

Ordförande i Wisseltofta IF, Skoj på Hoj, loppmarknader och engagemang i Osby Industrimuseum – Kjell Nilsson är en unik ideell kraft och en riktig eldsjäl. För allt hans engagemang har han därför utsetts till Osby kommuns eldsjäl 2022.

- Jag är väldigt tacksam och glad över att tilldelas priset som Årets eldsjäl. Jag vill innerligt tacka de som nominerat mig. Allt mitt driv och engagemang hade inte varit möjligt utan de runt omkring mig, framför allt min kära fru Kerstin, berättar Kjell.

50 år i Wisseltofta IF

Vi träffade Årets eldsjäl Kjell på en av hans hemmaarenor, Åvalla, där fotbollsföreningen Wisseltofta IF håller hus. Här har Kjell varit i snart 50 år, 38 år av dem som ordförande i föreningen. Han började som tränare och lagledare för damlaget innan han engagerade sig i styrelsen. Under åren har det hänt mycket i föreningen. Han har bland annat varit med och byggt klubbhuset, köpt in mark där det skapats fotbollsplaner och läktare.

- Jag minns när vi hade invigning för klubbhuset och planen, det stod klart 1985. Då var Malmö FFs herrlag här på besök och Thomas Ravelli stod i målburen om man ville försöka göra mål på honom.

Under vårt besök visar Kjell bilder från åren som gått och berättar att om man ska driva en bra fotbollsförening är det viktigt med en bra styrelse, ledare och ungdomssektion. Det har han i Wisseltofta IF. För sin långa och trogna tjänst har Kjell även tilldelats medalj av Svenska fotbollsförbundet.

Skoj på Hoj

Tillsammans med hans fru Kerstin har han även drivit Skoj på Hoj i nästan 40 år. OK Gynge står bakom Skoj på Hoj som går årligen under sommaren och går ut på att deltagare ger sig ut med cykel och följer en karta för att bocka i olika kontroller. Kjell och Kerstin har haft ansvar för att skapa cykelleden, vart den ska gå och vilka kontroller det ska vara.

- Vi börjar förberedelserna redan under vintern med att reka vart banan ska läggas, vilka kontroller det ska vara och sedan testar den, berättar Kjell.

Banan är lite drygt 3 mil och går omkring Visseltofta och in till utkanten av Osby. Detta år hade dem runt 250 deltagare. Det avslutas sedan med prisutdelning och tipspromenad.

Ett stort hjärta för Visseltofta

Listan på Kjells engagemang under åren kan göras lång. Att engagera sig ideellt har alltid varit en självklarhet för honom, framför allt när det handlar om Visseltofta. Här är han född, uppvuxen och har bott i hela livet.

- Det är här jag trivs och vill vara. Jag värnar verkligen om att hålla bygden levande. Det finns så många bra krafter här som vi måste behålla. Nu börjar det bli dags för mig att trappa ner vilket inte är helt lätt men jag försöker ta det i etapper. Sedan får nästa generation ta över och fortsätta hålla Visseltofta vid liv, avslutar Kjell.

Om priset

Osby kommun utser varje år en eldsjäl i kommunen. En eldsjäl är någon som presterat utöver det förväntade och som betraktas vara en förebild. Alla invånare kan nominera personer de tycker borde vinna.

Årets eldsjäl ska uppfylla följande kriterier:

  • vara en förebild för andra
  • ha bidragit till utveckling genom sitt engagemang
  • ha genomfört en insats utöver det förväntade, utan egen vinning.

Kjell kommer ta emot sitt pris under Företagarkvällen den 9 november i Folkets park Granada, Lönsboda.

Kjell sitter på en träläktare och kollar in i kameran

Kjell är årets eldsjäl 2022.

Namnskylt i guld på läktaren med Kjells namn

På läktaren vid Åvalla kan man bland annat hitta Kjells namn på en guldskylt.

Kjell håller i en pärm med en gruppbild på när han fick ta emot pris av svenska fotbollsförbundet

Kjell visar upp bilden från när han fick ta emot pris av Svenska fotbollsförbundet.