Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Henrik har varit lärare på Parkskolan i 30 år - "Fantastiskt roligt"

För 30 år sedan klev Henrik in på Parkskolan som lärare, här har han varit kvar sedan dess. "- Jag trivs väldigt bra. Vi har en stark gemenskap här och arbetar som ett Vi, i stället för ett Jag. Det finns en kultur och ett sätt att vara på här som är fantastiskt, säger Henrik.

Henrik Olsson arbetar som lärare på mellanstadiet. Här började han först som lärarvikarie direkt efter högskolan. Han kom in i en välkomnande och stark gemenskap hos personalgruppen.

- Jag kände mig direkt trygg när jag kom hit, lärarna blev som mentorer för mig. Det finns några saker som kännetecknar Parkskolan och gemenskapen är verkligen en av dem. Här arbetar vi alla prestigelöst över gränserna för att hjälpa varandra. Sedan jag började här har ju nästan all personal bytts ut men känslan lever kvar. Nu är det jag som får agera lite mentor till de nyare i personalen, säger Henrik.

Under 30 år hinner man samla en del minnen. Har du något speciellt som du tar med dig?

- Ja det finns ju självklart mycket, det jag minns lite extra är alla utflykter och resor vi gjort med eleverna. Tidigare hade vi ett antal vänorter i andra länder som vi samarbetade med. Till exempel Gilleleje i Danmark. Eleverna brevväxlade med varandra och fick sen åka dit och bo på deras skola. Det var kul att komma iväg och se eleverna uppleva en annan miljö, det var också ett bra sätt för dem att lära sig mer om nordiska språk. Jag tycker det är viktigt att de inte bara får läsa om saker i böcker utan också uppleva det. Jag kommer även ihåg när vi varje år cyklade med eleverna till Vesljungasjön. Där tältade vi på stranden och föräldrarna kom på kvällen med mat. Alla sådana upplevelser bygger och skapar ju gemenskap, berättar Henrik.

Undervisningen utvecklas

Mycket har hänt under dessa 30 år och Henrik beskriver att ingen dag är sig lik. Det är hela tiden olika fokus, läroplanen förändras, omvärlden utvecklas och vi blir allt mer digitala. Även om vissa ämnen är detsamma så lär man ut dem på olika sätt.

Mötet med eleverna

En sak Henrik lyfter som ligger lite extra nära hans hjärta är mötet och relationen med eleverna.

- Det är viktigt att man bygger en relation med eleverna där man har respekt för varandra och de känner sig trygga med en. Annars kommer det inte fungera. Jag jobbar mycket på det, att inte bara vara en lärare. Det gör att de lyssnar mer på mig, har tillit och kan våga prata om det de vill, förklarar Henrik.

Henrik står i ett klassrum och håller pokalen

Henrik blev firad på "30-års dagen" med bland annat ballonger och en pokal!