Osby logotyp i mobilmeny
Osby kommun

Klinisk introduktionsdag stärker vikarier inom hälsa och omsorg

I Osby kommun får alla nyanställda vikarier inom hälsa- och omsorgsförvaltningen gå en klinisk introduktionsdag. En teoretisk och praktisk utbildning där olika moment tränas tillsammans med en instruktör. Syftet är att stärka vikarierna i deras arbete, men även för att ge tips som underlättar både för personal och vårdtagare. Inför sommaren kommer utbildningen ges till förvaltningens sommarvikarier, som en del i sin introduktion.

Utbildas på Soldalen i Lönsboda

Utbildningen börjar med en teoretisk del där man går igenom basala hygienrutiner, samtal kring demenssjukdomar och Palliativ vård (Vård i livets slut). Därefter går man över till den praktiska delen som hålls i källaren på Soldalen, i en lokal som byggt upp för utbildningen. Där får man öva lyftteknik och hur omvårdnadspersonalen ska ta hand om våra vårdtagare i olika situationer. Deltagarna tränar på vårddockan Harriett för att de ska vara bättre förberedda innan momenten ska utföras på en vårdtagare. De blir även instruerade lyfttekniska moment och då är det någon av instruktörerna som agerar vårdtagare.

- De som deltagit på den kliniska utbildningen har upplevt sig stärkta när de kommer från utbildningen och tyckte att det varit väldigt bra att ha den med sig under sin introduktion. Det är inte självklart att kunna allting när man kommer ny inom våra verksamheter och då behöver vi hjälpa till med rätt förutsättningar så att våra vikarier känner sig trygga, säger Ellinor Johansson som är enhetschef på Bergfast och Soldalen.

Enhetscheferna har tillsammans med undersköterskorna och rehabpersonal lagt upp för att göra introduktionen så heltäckande som möjligt. Utbildningen hålls av specialistundersköterskorna Felicia och Jessica och undersköterskan Carolina.

Sedan starten i november 2023 har fyra utbildningstillfällen genomförts i lokalerna på Soldalen i Lönsboda, och fler tillfällen är inplanerade.

- Under våren 2024 kommer vi fortsätta med fler tillfällen av den kliniska introduktionsdagen så att alla vikarier som kommer inför sommaren får gå utbildningen och får en bra grund inför sitt sommarjobb, säger Ellinor Johansson.

Utöver utbildningen på Soldalen i Lönsboda får alla vikarier en introduktion på respektive verksamhet.

- Vi arbetar för att introduktionen och bredvidgången ska genomföras med personal som är handledarutbildade och utgår från ett introduktionsmaterial som är framtaget för våra verksamheter. Handledaren hjälper den nya kollegan att säkerställa att man får med samtliga delar som är viktiga att kunna i verksamheten, säger Ellinor Johansson.