Vi skapar nya yrken
Sveriges befolkning lever allt längre. Fram till 2031 kommer de som är 80 år eller äldre öka med nästan 50 procent. Behov av vård och omsorg kommer öka kraftigt och med det blir det allt svårare att hitta rätt kompetens. För att möta kompetensutmaningarna och få in rätt kompetens behöver vi tänka på nya sätt. I projektet Inkluderande kompetensförsörjning arbetar vi nu med personal inom vården för att se om vi kan skapa helt nya yrken där vi får in fler människor till vårdyrket.
Samtidigt som vi står inför en utmaning i att hitta rätt kompetens har vi människor som står en bit från arbetsmarknaden och behöver chans att ta sig in. Att skapa nya yrkeskategorier som inte har samma krav på utbildning och kompetens öppnar möjlighet att inkludera de som inte finns på arbetsmarknaden idag.
- Vi har ingen akut brist på personal just nu, men utifrån demografin och så som utvecklingen ser ut så kommer det bli en stor utmaning i framtiden. Då räcker det inte att skjuta på det tills vi får problemet utan det är nu vi måste lösa det och ta fram en plan, säger Regina Bendz som är enhetschef på vård- och omsorgsboendet Lindhem.
Hur kan vi använda vår kompetens rätt?
Projektet Inkluderande kompetensförsörjning är finansierat av Europeiska unionen. I projektet har vi genomfört workshops med anställda där vi kartlägger och stolpar upp arbetsuppgifter hos våra undersköterskor. Resultatet blev totalt hundratals olika uppgifter i olika nivåer. Dessa uppgifter har sedan fått prioriteras i sådant som måste göras av en undersköterska, sådant som kanske kan göras av någon annan, sådant som kan göras av någon annan och sådant vi ska sluta göra helt.
- Projektet är mycket värdefull och ligger helt i linje med våra diskussioner inom Vård- och omsorgscollege där vi är överens om nödvändigheten att uppgiftsväxla inom vårdyrkena för att klara av den kommande kompetensförsörjningen. SKR har gjort beräkningar att hälso- och sjukvård och omsorgssektorn i Sverige inom en snar framtid kommer att behöva upp till 63 % av alla i yrkesför ålder om vi ska fortsätta jobba på samma sätt som idag. Ekvationen går inte ihop, de personer som kommer ut på arbetsmarknaden behövs inte bara i vård och omsorg och därför behöver vi börja på allvar fundera på hur vi kan arbeta annorlunda och projektet är en stor hjälp i detta arbete, säger Helena Ståhl som är förvaltningschef för hälsa och omsorg.
Målet är att utifrån kartläggningen av arbetsuppgifter kunna i framtiden skapa nya yrkeskategorier.
- Det finns ju många parametrar i detta. Dels så är det ett sätt att se till att vår personal kan fokusera på deras uppdrag i stället för att göra uppgifter runt omkring, som till exempel byta gardiner i en boendes lägenhet. Detta kan i längden leda till en bättre arbetsmiljö, roligare jobb och mindre sjukskrivning. Sen får vi in fler människor i arbetsmarknaden. Vi har ju personer som står längre ifrån arbetsmarknaden och har svårt att få jobb, av olika anledningar. Detta är ett sätt att inkludera dem. Min förhoppning är att när vi väl får in dem så vill vi uppmuntra dem till att framöver studera till undersköterska eller något annat yrke inom vården. Då bidrar vi även till att minska kompetensbristen, säger Regina.