Elever engagerar sig mot våld i nära relationer
Eleverna i årskurs ett på vård- och omsorgsprogrammet har sedan ett par veckor tillbaka arbetat med ämnet våld i nära relationer. Under fredagseftermiddagen lyser flitens lampa i klassrummet på Ekbackeskolan när de förbereder för de kommande aktiviteterna.
Den nationella kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt som riktar sig till unga pågår fram till den siste mars och eleverna på vård- och omsorgsprogrammet har kommit en bra bit i sitt arbete kopplat till kampanjen. Klassen som går i årskurs ett är uppdelad i tre grupper där en arbetar med sociala medier, en fokuserar på att sprida information i samhället och en ska hålla föreläsningar för elever som går på högstadiet.
- Det känns bra inför vår föreläsning som vi ska hålla för eleverna i årskurs åtta och nio på Örkenedskolan. Jag tror att de kanske lyssnar mer på oss som är i deras ålder än på en lärare som pratar om ämnet, säger eleven Maja
Hon visar tillsammans med sina gruppmedlemmar upp den powerpoint-presentation som de gjort med fakta, information om varningstecken och avslutande diskussionsfrågor.
- Det är inget ämne som man är van vid att prata om i den åldern men det är viktigt, förklarar Adelina.
Information i sociala medier
I en annan del av klassrummet sitter Hajin med sin grupp och arbetar med en affisch och funderar kring vad de ska lägga ut för information på Instagram.
- Just nu sitter vi och letar efter fakta om våld mot män för det ska informationen på nästa affisch handla om, berättar hon.
Även den tredje gruppen har arbetat med affischer och de kommer att stå utanför en matvarubutik i Osby måndagen den 28 mars för att informera om kampanjen. Den här fredagseftermiddagen letar de också efter influencers som vill berätta om deras arbete i sina sociala kanaler.
Sanne Malm-Mark som är lärare för klassen berättar att eleverna direkt tände till på idén att uppmärksamma den nationella kampanjen.
- Arbetet pågår inom kursen i psykiatri och mycket av det som ryms inom psykiatrin som posttraumatiskt stressyndrom, depression och ångest kan vara symptom på våld i nära relationer. Elevernas engagemang i det här ämnet är stort och jag hann knappt presentera uppgiften innan de var i gång med arbetet, berättar hon.
Är du utsatt för våld i en nära relation? Här kan du läsa mer om vilken hjälp som finns att få